Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са пуканките, приготвени в микровълнова печка?

10 януари 2023, 12:39 часа

Пуканките в микровълновата вече се продават в магазините не толкова често, колкото преди: имаше мнение, че затоплянето в микровълновата е вредно. Защо хората мислят така и прави ли са? Време е да отделим фактите от измислиците.

Защо хората смятат, че е вредно?

Пуканките за микровълнова фурна технически не се различават от другите пуканки. Основната съставка е същата – царевичните зърна, само че този път се нагряват с микровълнова радиация.

Проблемът с пуканките в микровълнова не е пуканките или дори микровълновата, а химикалите в опаковката. Ето някои вещества, които могат да ви накарат да се замислите преди да хвърлите торбата с пуканки в микровълновата.

Домашни ПУКАНКИ в тенджера за 5 минутки

Диацетил

Учените са открили, че химикалът диацетил, използван, за да придаде мазния вкус и мирис на пуканките, причинява опасно заболяване, наречено бронхиолит, ако попадне в белите дробове в големи количества. Малко след това повечето компании премахнаха диацетила от своите продукти.

Като хранителна съставка диацетилът е безвреден, освен ако не се нагрява. Въпреки това при високи температури като в микровълнова печка, той се изпарява и става отровен. Не е нужно да се притеснявате за това: пуканките с диацетил днес са рядкост, въпреки че се използват в някои други продукти.

Време е да научите какви са ползите и вредите от любимите пуканки

Перфлуорирани смеси

Въпреки това много други марки пуканки все още използват вредна съставка в своите опаковки: перфлуорирани смеси. Те се намират и в други неядливи потребителски продукти, включително съдове за готвене, кутии за пица, електрически уреди и дрехи. Има много приложения, но те обикновено се използват, за да направят материала по-способен да издържа на стрес и лошо време.

В случай на пуканки за микровълнова печка, PFC се използват от вътрешната страна на опаковката, за да осигурят запечатване. Въпреки че приложението им е удобно, доскоро свойствата им бяха слабо разбрани.

Как да си направим карамелени пуканки вкъщи?

Когато една торбичка пуканки се загрее в микровълнова фурна, PFCs се разпадат на перфлуорооктанова киселина (PFOA), пестицид, който се смята за канцерогенен. PFOA, известен също като C8, навлиза в кръвния поток и се измива от тялото много бавно. Проучване от 2013 г. свързва C8 с рак на бъбреците и мъжките полови органи.

Други съставки, които трябва да се избягват

Не яжте пуканки с надпис „Като в киносалон“ твърде често. Въпреки че има вкус на пуканки от киносалона, той се постига чрез аромати, които съдържат частично хидрогенирани трансмазнини, натрий и синтетични съставки. Много производители също добавят царевично масло, соево масло или соев лецитин към този продукт.

 - Вредни ли са пуканките, затоплени в микровълновата? Може би митът се потвърждава.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес