Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влияе ли броят хранения дневно на отслабването?

04 октомври 2024, 12:30 часа

Колко хранения на ден трябва да има, за да отслабнете? Какъв е правилният начин да се храним - често и по малко? Или рядко, но „умело“? Нека разберем. Запознайте се с мнението на експерти по хранене.
 
Изследователи сравняват две групи, които получават еднакъв брой калории с храненията. Но едната група се хранела 3 пъти дневно, а другата - 5 пъти дневно. Не били открити значителни разлики в резултатите. Така че можем да заключим: не е толкова важно колко пъти се храните, важното е колко точно ядете през деня. И какво ядете.

Най-важното е да се придържате към здравословен хранителен режим и да бъдете физически активни. Броят на храненията не е важен.

Ако сте решили да отслабнете, яжте толкова хранения, колкото сте яли преди. не си измисляйте допълнителни хранения, за да „ускорите метаболизма си“, това не работи по този начин.

Ако изведнъж решите да направите храненето дробно, ще ядете малки порции, получавайки малко калории. В резултат на това ще се чувствате гладни през цялото време.

Ако сте свикнали да пропускате закуската, продължете да го правите по начина, по който ви е удобно. Не е нужно да се насилвате. Можете да се ограничите до чаша вода или чаша кафе сутрин.

Изберете варианта, който работи за вас и се вписва в начина ви на живот.

Що се отнася до инсулиновата резистентност, авторитетните научни общности регламентират, че човек може да се храни толкова пъти, колкото му е необходимо. Но човек трябва да се старае да се храни по едно и също време.

Още: Хранене според кръвна група B – какво да избягваме?

Здравословно хранене. Какво означава това.

Правилното хранене не е контрол на калориите и безкрайни диети, то е пълноценно хранене, което трябва да съдържа всички необходими продукти: нетлъсто месо и птици, риба, бобови растения, зърнени храни, млечни продукти, плодове, зеленчуци, ядки, зеленчуци (за предпочитане зехтин). Избягвайте „вредните“ кифлички, шоколадови бонбони, сладки газирани напитки и полуфабрикати.

Откъде да започнем?

Елиминирайте вредните храни от диетата си.

Още: Възможно ли е да отслабнете, като ядете сладкиши преди, а не след хранене?

Контролирайте количеството на добавената захар (не повече от 30 г на ден).

Изключете употребата на алкохолни напитки.

Въведете режим на пиене (поне 1,5-2 литра чиста вода на ден).

Установете хранителен режим, въведете подходящи закуски.

Още: Навик, който превръща храната, загрята в микровълновата, в отрова

Правете редовно физически упражнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес