Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Веднъж завинаги: Ето как да разберете дали авокадото е узряло

11 юли 2024, 13:00 часа

Ако някога сте рязали привидно узряло авокадо само за да намерите кафява, вътрешност или твърда зелена маса, сте изпитали едно от най-разочароващите преживявания, свързани с продуктите. В крайна сметка плановете за приготвяне на тост с гуакамоле или авокадо рядко са гъвкави.

Още: Лесна рецепта за фантастично домашно парфе: Ето как да го приготвите

Въпреки богатия си вкус, невероятните ползи за здравето и неоспоримата гъвкавост, авокадото е драма , когато става въпрос за процеса на зреене. Те не узряват на дървото, за разлика от повечето други плодове. Те стават най-добрите, най-кремообразните и най-вкусните само след като бъдат събрани.

За щастие има няколко прости начина за предотвратяване на бедствие. Това авокадо узряло ли е и готово ли е за изгребване, пасиране или нарязване? Ето всичко, което трябва да знаете, за да разберете дали авокадото е узряло или не.

Как да разберете дали авокадото е узряло

Проверете под дръжката

Преди дори да поставите авокадо в пазарската си количка, надникнете под дръжката (известно още като онази дървесна малка част на върха на авокадото). Кафяво ли е? Пропуснете го! Авокадото почти сигурно е кафяво навсякъде. Намерете такъв със стъбло, което се отделя и все още е зелено отдолу, и ще получите авокадо, което е готово за консумация.

Обърнете внимание на цвета и усетете

Въпреки че цветът е полезен визуален знак за определяне дали авокадото е готово за консумация, той не винаги е най-добрият индикатор. Ето какво предлагат специалисти:

Стъпка 1 : Когато хвърлите поглед върху купчина авокадо, потърсете тези, които са с по-тъмен цвят, което може да означава зрялост. Проверете кожата за големи вдлъбнатини, които могат да показват натъртвания.

Стъпка 2 : Дръжте авокадото в дланта си.

Стъпка 3 : Проверете за твърдост, като леко стиснете, но не с върха на пръстите си, което може да причини нараняване. Авокадото ще бъде в един от тези три етапа на зрялост:

Твърдо (не узряло)

Ако плодът изобщо не се поддаде на нежен натиск, той все още е в „твърд“ етап – и вероятно ярко зелен – и остават четири до пет дни за узряване.

Леко меко (почти узряло)

Авокадото може да варира в цвят на този етап, така че не забравяйте да видите и как се усеща. Авокадо е меко, но не се поддава напълно на твърд, нежен натиск. Семената може да бъдат трудни за отстраняване в този момент, а вътрешността ще бъде твърда и трудна за пасиране. Авокадото все още се нуждае от 1 или 2 дни на стайна температура, за да узрее.

Узряло (готов за консумация)

Когато авокадото се поддаде на здраво, нежно стискане, то е готово. Узрялото авокадо може да е по-тъмно на цвят, но усещането също има значение. Трябва да се усеща леко меко, но не кашаво.

Още: Лекар: Това е най-полезният навик, който ще ви предпази от много заболявания

Презряло

Когато едно авокадо е преминало своя разцвет, то почти се свива при стискане. Може да има вдлъбнатини, кафява или жълта вътрешна част или дори гранясала или подобна на тиква миризма.

Професионален съвет: Не е задължително да изхвърляте това презряло авокадо! Намачкайте го и го използвайте в изцяло натурална, „направи си сам“ маска за лице.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес