Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените откриха сигурен знак за предстояща смърт

26 май 2023, 15:36 часа

Учените отдавна са търсят причините, свързани със смъртта, и неуморните им усилия да разберат различните аспекти на това неизбежно явление са довели до многобройни пробиви в медицинските изследвания. В едно скорошно проучване изследователите са идентифицирали важен знак, който показва предстоящото приближаване на смъртта.

Проучването, проведено от екип учени от известни медицински институции, анализира огромно количество данни, събрани от неизлечимо болни пациенти. Те са се опитали да идентифицират общи модели или физиологични промени, които са настъпили в дните или часовете, предхождащи смъртта. След внимателен анализ изследователите откриват сигурен знак, който се появява последователно в цялата популация от пациенти.

Резултатите им разкриват, че рязкото намаляване на променливостта на сърдечния ритъм (HRV) служи като силен индикатор за предстояща смърт. HRV се отнася до промяната на времевия интервал между последователните удари на сърцето, което отразява способността на организма да се адаптира към различни ситуации. 

Здравият индивид показва висока HRV, което показва гъвкава и отзивчива сърдечносъдова система. Проучването обаче установи, че с наближаването на смъртта HRV бързо и значително намалява.

Учените предполагат, че това намаляване на HRV е свързано с намаляващата способност на организма да поддържа хомеостаза - състояние на равновесие, необходимо за оптималното функциониране на организма. Тъй като жизнените системи започват да отказват, способността на сърцето да регулира ритъма си и да реагира на външни стимули намалява, което води до намаляване на HRV. Този спад, наблюдаван при различни групи пациенти, предполага, че може да служи като универсален физиологичен маркер за предстояща смърт.

Учени разкриха какво чувства човек, когато умира

Идентифицирането на този сигурен признак за наближаваща смърт има значителни последици както за медицинските специалисти, така и за семействата на пациентите. Доставчиците на здравни услуги биха могли да използват това знание, за да подобрят грижите в края на живота и да гарантират, че пациентите получават подходяща подкрепа в последните си мигове. Разпознавайки спада на HRV като индикатор за наближаваща смърт, медицинските екипи могат да предложат съобразени с нуждите интервенции, като например обезболяване и емоционална подкрепа, за да повишат комфорта и достойнството на пациента.

Освен това откритието може да помогне за облекчаване на психологическото бреме, пред което са изправени семействата и близките. Често несигурността, свързана с предстоящата смърт на близък човек, може да предизвика емоционален стрес и тревожност. Въпреки това, като разбират физиологичните промени, свързани с края на живота, семействата могат да намерят утеха, знаейки, че медицинските специалисти могат да открият и реагират на признаците на приближаващата смърт по по-информиран начин.

5 знака на наближаващата смърт - ето как да помогнете на близките си

Въпреки че това откритие хвърля светлина върху важен аспект от процеса на умиране, важно е да се признае, че пътят на всеки човек към смъртта е уникален. Установеният спад в HRV трябва да се разглежда заедно с други клинични признаци и симптоми, наблюдавани при пациентите. Освен това са необходими допълнителни изследвания за изясняване на основните механизми и потенциални интервенции, които могат да окажат положително въздействие върху грижите в края на живота.

Учените са идентифицирали ключов признак, който показва предстоящото приближаване на смъртта - рязко намаляване на вариабилността на сърдечната честота. Това откритие открива нови пътища за подобряване на грижите в края на живота и за осигуряване на подкрепа на пациентите и техните семейства в тези трудни моменти. Като разбират физиологичните промени, които настъпват с приближаването на смъртта, медицинските специалисти могат да повишат комфорта и достойнството на своите пациенти, а семействата могат да намерят утеха в по-информираното разбиране на пътя на техния любим към края на живота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес