Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Ограничаването на калориите увеличава продължителността на живота

22 август 2023, 18:44 часа

Ограничаването на калориите - хранителен подход, който включва намаляване на дневния прием на калории, като същевременно се поддържа адекватно хранене - се очертава като обещаваща стратегия за увеличаване на продължителността на живота и за укрепване на цялостното здраве. Обширните изследвания, проведени върху различни организми - от дрожди до бозайници - показват, че ограничаването на калорийния прием може да доведе до значително увеличаване на продължителността на живота.

5 напитки за отслабване, които са по-ефективни от всяка диета

Механизмът, който стои в основата на това явление, е сложен и многостранен. Един от ключовите фактори е връзката между приема на калории и скоростта на метаболизма. Ограничаването на калориите предизвиква серия от клетъчни реакции, които повишават устойчивостта на клетките към стрес и насърчават механизмите за възстановяване на ДНК. Това помага да се противодейства на уврежданията, причинени от оксидативния стрес и други клетъчни процеси, свързани със стареенето. Чрез намаляване на общото натоварване на метаболитния механизъм организмът може да разпределя по-ефективно ресурсите за поддръжка и възстановяване, като по този начин забавя процеса на стареене.

Освен това е доказано, че ограничаването на калориите подобрява инсулиновата чувствителност и намалява риска от свързани с възрастта заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. То оказва положително въздействие и върху възпалителните маркери, които играят решаваща роля при стареенето и свързаните с възрастта заболявания. Като модулира тези фактори, ограничаването на калориите създава среда, която подкрепя дълголетието и удължава здравословния живот - периода от живота, характеризиращ се с добро здраве и функционална независимост.

Диета без усилия: Какво представлява правилото на чинията (и защо то работи)

Изследванията показват също, че ползите от ограничаването на калориите могат да надхвърлят обикновеното удължаване на живота. Проучванията върху животни, подложени на ограничаване на калориите, показват подобряване на когнитивните функции и запазване на мускулната маса, което предполага, че този хранителен подход може да подобри цялостното качество на живот през дългите години.

Важно е обаче да се отбележи, че макар ограничаването на калориите да е показало забележителни ефекти в лабораторни условия, пренасянето му върху хората може да не е лесно. Придържането към диета със значително намалено количество калории може да бъде предизвикателство и потенциално да има отрицателно въздействие върху индивидуалното здраве, ако не се управлява правилно. От решаващо значение е да се консултирате със здравни специалисти, преди да предприемете драстични промени в диетата.

Концепцията за ограничаване на калориите като средство за увеличаване на продължителността на живота получи значителна научна подкрепа. Основните механизми, включващи регулиране на метаболизма, подобряване на реакциите на стрес и намаляване на риска от заболявания, осигуряват убедителна основа за потенциалните ползи от този подход. Тъй като разбирането ни за сложните връзки между храненето, метаболизма и стареенето се задълбочава, изследователите продължават да проучват начини за използване на ползите от ограничаването на калориите, без да се нарушава общото здравословно състояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес