Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три практики за по-добро здраве, известни още от дълбока древност

06 август 2023, 12:33 часа
Реклама

Поддържането на здравословен начин на живот е приоритет за много хора и има много начини да се постигне. Някои от най-ефективните практики да останете здрави са именно тези, които се използват от векове. Истината е, че много древни цивилизации са имали свои уникални начини да останат здрави, които са актуални и днес и се използват под една или друга форма. Вижте кои са те:

Ползите от йога

Йога е древна практика, която произхожда от Индия преди повече от 5000 години. Това е физическа, умствена и духовна практика, която включва поредица от пози, дихателни упражнения и медитация. Доказано е, че това носи различни ползи за здравето, включително намаляване на стреса и безпокойството, подобряване на гъвкавостта и баланса на тялото и увеличаване на силата и издръжливостта. В допълнение към тези физически ползи, йога може също да помогне за подобряване на психичното здраве чрез насърчаване на вниманието и намаляване на симптомите на депресия.

10-те най-здравословни храни в света

Лечебната сила на билките

Билковата медицина се използва от хиляди години от много различни култури по света. В древна Гърция, например, растения като лайка, мента и мащерка са били използвани за лечение на различни заболявания. Днес билковата медицина все още се използва за лечение на редица състояния, от главоболие и храносмилателни проблеми до тревожност и депресия.

Билковите лекарства могат да се приготвят на чайове, тинктури или капсули и могат да бъдат намерени в магазините за здравословни храни и онлайн. Разбира се, трябва да се прави разграничение между реалните проблеми, които билките могат да решат и измислените добавки, които се продават от псевдолечители. 

Значението на балансираната диета

Храненето на балансирана диета е от съществено значение за доброто здраве и тази идея е призната от векове. В Древна Гърция Хипократ, бащата на съвременната медицина, каза известното: „Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството твоята храна“. Балансираната диета включва разнообразие от храни от всички основни хранителни групи, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Ако се замислите постите в религията имат подобно влияние върху организма. 

Тези три практики се използват от хиляди години и е доказано, че имат много ползи за здравето. Включването им в ежедневието ви може да помогне за подобряване на вашето физическо и психическо здраве и да доведе до по-щастлив и по-здравословен живот. Разбира се, за всякакви сериозни и последващи стъпки в тази цел трябва да се консултирате със специалист. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес