Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този трик ще ви помогне да разберете дали яйцата ви са годни за консумация

02 ноември 2023, 07:55 часа
Реклама

Определянето на това колко пресни са яйцата в хладилника ви може да бъде малко трудно. Същото важи и за яйцата в магазина за хранителни стоки. Разбира се, можете да погледнете срока на годност върху кутията или да прецените външния вид на черупката, за да прецените колко дълго може да се съхранява продуктът. Опитните домакини обаче отбелязват, че е почти невъзможно да знаете точно колко пресни са яйцата, ако не са снесени от вашите собствени кокошки.

Оказва се обаче, че всъщност има бърз и лесен начин да се определи кога точно са били опаковани яйцата в дадена картонена кутия. Той може да ви помогне да сте сигурни, че ще вземете у дома възможно най-пресните яйца. Това е трикът, който използват професионалистите.

Още: Лекар разкри колко яйца на ден набавят дневната доза протеин

Във видеоклип, публикуван от екипа на America's Test Kitchen, главният редактор на Cook's Illustrated Дан Соуза разкрива шокиращо прост, но на пръв поглед малко известен начин да разберете кога точно са били опаковани яйцата. Соуза пояснява, че просто трябва да потърсите трицифреното число до датата "срок на годност". Това число е известно като юлианска дата и се отнася до номера на деня в календарната година, в който е била опакована кутията. Така например 001 означава, че яйцата са били опаковани на 1 януари, 004 означава, че са били опаковани на 4 януари и т.н., чак до 365, което означава, че са били опаковани на 31 декември. Дан препоръчва да се използва този удобен трик и да се направят някои прости изчисления, за да се намери кутия с яйца на по-малко от три седмици. Това ще ви позволи да приготвите най-вкусните и здравословни ястия с яйца.

Видеоклипът също така помага да се обясни защо "тестът за плаваемост" не е най-добрият начин да разберете колко пресни са вашите яйца. Много хора с право смятат, че по-свежите яйца ще потънат в купа с вода, докато по-старите ще изплуват, тъй като въздушният джоб вътре се разширява с течение на времето. Въпреки това, както обяснява Соуза, за да започне едно яйце да плува, са необходими четири до шест месеца съхранение, което е далеч отвъд разбирането за оптимална свежест. Затова тази техника може да се използва само в най-крайните случаи.

И така, малко проста математика е всичко, което е необходимо, за да сте сигурни, че вашите бъркани яйца, омлети и кишове ще се окажат възможно най-вкусни. Използвайте този трик всеки път, когато пазарувате хранителни стоки.

Източник: Marie Clair

Още: Не гответе яйцата по тези 6 начина - вредни са за здравето

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес