Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-странните имена на села в България

23 май 2023, 15:11 часа
Реклама

Опитахме се да издирим някои от най-странните имена на села в България. Ето част от тях.

Къртипъня

Къртипъня се намира в община Дряново и от 2005 г. насам няма регистриран нито един постоянен жител. Интересното си име получава заради дърводобива, който бил популярен в горите наоколо. Според легенда името идва от местен герой  ядо Колю Къртипъня, който бил толкова силен, че можел да “изкърти пън”. 

Държава

Сигурно си представяте село с площта на цяла една държава? Не, село Държава днес е само с 87 жители. Намира се в община Чирпан, област Стара Загора. Получава името си през 1907 г., а преди това се е казвало Чифлик махле.

Торбалъжите

Намира се в община Габрово, на около 8 км от областния град. Жителите му са едва 13 души. Името му е свързано с неговия основател - Дончо Торбалъжа - сладкодумен козар, който разказвал приказки, песни и смешки. Бил надарен с изключително въображение и хората го слушали в захлас. Той дава наименованието и на селото. 

Пържиграх

Село Пържиграх е разположено в община Трявна, област Габрово. Основано е от избягали боляри от Търново по времето на османското робство. Към 1934 г. е имало 14 жители. Според последното преброяване днес има само 1 постоянен жител. Навремето тук е имало воденица, а стопанинът бил много саможив и дума не продумвал. Колкото пъти някой отидел при него да мели брашно, той все пържел грах. Оттук идва и името.

6 от най-романтичните села в България (СНИМКИ)

Кривонос

Намира се в община Брезник, област Перник. Населението му днес наброява едва 9 жители. Легендата разказва, че в местността до селото живели двама братя, които много се обичали, докато не се появила една красива жена - попска дъщеря. И двамата се влюбили в нея и стигнали до голяма кавга, прераснала в бой. Единият брат счупил носа на другия, който пък излязъл от боя със счупено ребро. Братята се разделили и този със счупеното ребро се заселил в съседно село, наречено Ребро. Братът със счупения нос останал и поставил основите на село, наречено Кривонос.

Горно Уйно

Това село с любопитно име се намира в община Кюстендил. Само за един век населението му намалява от 1300 до 5 днес. Легендата разказва, че в миналото малко детенце отивало често в тази местност на гости при вуйните си. Едната от тях живеела в долния край, а другата - в горния. Когато го питали къде отива, то отговаряло “Отивам при долната уйна или при горната уйна”. Оттук идва и името на селището.

Чурка

Село Чурка е разположено в община Мадан, област Смолян и наброява 108 души. Името му идва от древни времена. Местни разказват, че идва от “чучур”. Имало дори две махали - Долна и Горна Чурка. 

Кое е най-високото село в България?

Вещица

Селото със страховитото име се намира в община Белоградчик. Това е едно от първите селища, възникнали в полите на Стара планина след падането на България под османска власт. Някога тук живели 500-600 души, а днес са по-малко от 50.

В района някога имало три воденици. Местните хора били много вещи, т.е. знаещи, разбиращи от занаята си. Когато другоселци се прибирали по родните си места и ги питали откъде идват, то отговаряли  От при вещици”.

Друга легенда разказва за турчин, който имал чифлик на това място. Както обикалял веднъж имотите си, видял няколко красиви българки, които се къпели в местната река. Турчинът се уплашил от забранената за ония времена гледка и започнал да вика “Вещици, вещици!”

Къртожабене

Намира се в ждрелото на река Чернелка, на 12 км от Плевен. Днес тук живеят 208 души. Името му идва от популярна стара легенда. Преди много години, когато целият каньон бил във вода, по-високите места били обитавани от хора. Но се появила страшна болест, която поразила обитателите и много от тях умрели. Тези, които оцелели, трябвало да намерят друго място. Двама по-смели мъже тръгнали към реката и открили, че тя се е отдръпнала и оставила голяма пуста площ. Хората се заселили в каньона, където днес е селото. Мъжете решили да го кръстят на първите две животни, които видят - една къртица и една жаба. Оттук името - Къртожабене.

Heдoĸлaн

Селото е разположено в община Разград и е с население от 180 души. Името му е свързано с тъжна история. В миналото е било ограбено от кърджалии, а част от насалението - избито. Един човек само успял да се спаси от ужаса - Недьо. Години по-късно се завърнал отново в селото и построил нова къща. Прочул се в района с името “Недьо калан”, което буквално означава “останалият Недьо”.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес