Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-големите села в България (СНИМКИ)

14 ноември 2023, 07:45 часа
Реклама

По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2022 г. в България има 4999 села, като 116 от тях са с население над 2000 жители. Знаете ли кои са най-големите села в България?

1. Айдемир, община Силистра, 6588 жители

Намира се на 5 км от Силистра и на 3 км южно от река Дунав. Състои се от 3 части - кв. Деленките, Централна част и квартал Татарица.

Възниква през османското робство под името Айа Тимур (Свети Тимур). За кратко време носи името Княз Есенски в чест на княз Александър Батенберг. От 1913 г. е част от Румъния до 1940 г., когато отново влиза в пределите на България. През 1955 г. село Татарица се присъединява към Айдемир. Татарица е основано от донски казаци, старообрядци, избягали след потушаването на Булавинското въстание от 1708 г.  И днес в квартал Татарица живеят техни потомци. През 1970 г. селото е слято със Силистра, но през 1976 г. отново е обявено за самостоятелно.

В покрайнините на Айдемир има много предприятия: за рафинирано олио, плочки, автомобилни части и др. През селото на Дунав действа фериботен терминал Силистра. Селото има и свой футболен отбор ФК “Айдемир”.

2. Лозен, Столична община, 6014 жители

СНИМКА: БГНЕС

Разположено е в полите на Лозенската планина, на 18 км югоизточно от София, край автомагистрала “Тракия”. Селото е образуване през 1955 г. след обединяване на селата Горни и Долни Лозен.

Селото е пълно с млади хора. Има две детски градини, 2 училища, 3 манастира, 3 църкви, 17 параклиса. Близостта до столицата, спокойствието и красивата природа привличат все повече млади хора в свето. Местните твърдят, че реалният брой на жителите е много по-голям от официално обявения, защото много от тях не са регистрирани. Предполага се, че реално Лозен е най-голямото село в България.

3. Бистрица, Столична община, 5256 жители

Бистрица е сред най-старите села в Софийско. Разположено е в ниските северни склонове на Витоша, само на 15 км от София. През селото минават 3 реки: Ячовска, Стара река, които се сливат и образуват река Бистрица.

В Бистрица единствено в страната е запазено уникално пеене, което е много старинно и датира от предхристиянската епоха. Представлява архаичен тип пеене с характерна мелодика, което се е съхранило през вековете и днес се изпълнява от “Бистришките баби”, фолклорна група към местното читалище, включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериално културно наследство през 2005 г.

4. Драгиново, община Велинград, 4869 жители

Намира се в планински район в Западните Родопи. Съществува още от 15-ти век под името Корова. От 1971 г. селото е преименувано на Драгиново в чест на литературния герой на Стефан Захариев поп Методий Драгинов.

През 1913 г. жителите на Драгиново са засегнати от насилственото покръстване на помаците, в резултат на което част от жителите емигрират в Турция.

5. Казичене, Столична община, 4654 жители

СНИМКА: МРРБ

Разположено е на 17 км източно от София, до десния бряг на старото корито на река Искър. Тук се пресичат римският военен път между Белград и Истанбул, както и пътят от Самоков до Ботевградското шосе. Селото е част от Софийската котловина и е по-близо до северните склонове на Лозенската планина.

Близо до гарата на Казичене се намира “Царската гара”, построена от цар Фердинанд във виенски стил. На това място цар Борис III започва пътуванията си с управлявания от него локомотив.

Днес районът се развива промишлена зона с няколко фабрики и предприятия.

6. Градец, община Котел, 4576 жители

Селото е разположено в Източна Стара планина. Родно място е на ген. Радко Димитриев, капитан Петър Пармаков, както и на прототипа на Йовковия Шибил - разбойника Шибилоглу Мустафа.

7. Розино, община Карлово, 4469 жители

СНИМКА: Розино

Разположено между Стара планина и Средна гора, селото е основано още през 17-ти век от заселници от Бяла черква. След потушаване на Априлското въстание, тук идват и клисурци.
Днес селото е известно с толерантността на населението си. В дух на добросъседство живеят българи, турци, роми, каракачани, власи, сърби, руснаци.

8. Буковлък, община Плевен, 4335 жители

Селото става особено известно покрай избори - тогава почти винаги се стига до скандали: Изборни нарушения в Плевенско: Кандидат-кмет нахлу в секция, агитация пред училището; "В Буковлък важат други правила": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения в Плевенско (ВИДЕО)

9. Труд, община Марица, 4067 жители


СНИМКА: БГНЕС

Селото е популярно с дългогодишната си битка за чист въздух. Пред иституциите уж я печели, но на практика периодично има поводи за протест: ВАС реши окончателно: Биоцентралата в село Труд е спряна

10. Калипетрово, община Силистра, 4043 жители

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес