Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези симптоми с ушите издават дефицит на важен витамин

12 ноември 2021, 12:00 часа

За правилното функциониране на организма е необходимо да си набавяме ежедневно редица важни вещества. Дефицитът на само едно от тях може да доведе до сериозни проблем.

Витамин Д е основно хранително вещество, участващо в редица биологични и психични процеси в тялото. Но нивата му са изключително ниски при възрастните, което допълнително ги излага на риск от куп заболявания и усложнения.

Ранното откриване на този дефицит е ключът към предотвратяването на нежелани заболявания.

Ниските нива на това вещество са свързани с повишен риск от редица други състояния, от рак на червата и множествена склероза до болестта на Алцхаймер.

Два знака в ушите ви могат да покажат, че имате нужда от добавка с този витамин.

Тъй като холестеролът се превръща във витамин Д под кожата, здравето на костите и имунната система пряко зависи от него.

Съществуват и доказателства, че това вещество може да намали вероятността от вирусни инфекции, включително грип. Тъй като дефицитът му разрушава костите, възможно е да се стигне до загуба на слуха и шум в ушите.

Шум в ушите

Здравни експерти обясняват, че шумът в ушите всъщност представлява звуци, които не са причинени от външния свят.

Изследователи, изучаващи ролята на витамин Д при субективен шум в ушите, са идентифицирали връзката между загубата и увреждането на слуха и дефицита на това вещество.

В статия, публикувана в списание Plos One, експертите споделят, че по-голямата част от пациентите им с шум в ушите страдат от дефицит на витамин Д.

Те предполагат, че противовъзпалителните свойства на това вещество в комбинация с магнезий могат да изиграят главна роля при шума в ушите.

Загуба на слуха

Дефицитът на витамин Д е свързан със слуха, тъй като засяга костите в ухото. Интересното е, че изследванията показват, че запълването на липсата му може да обърне в положителна посока загубата на слуха и дори глухотата в някои случаи.

Но дори и при наличието на тези оплаквания, не бързайте да посягате към добавките с витамин Д. Дефицитът на това вещество трябва да бъде установен след конкретни изследвания и точната дозировка на витамина трябва да се определи от специалист.

Важно: Статията е с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар. При наличието на специфичен проблем или оплакване не отлагайте консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес