Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЗИ неща ще ви накарат да чувствате МАХМУРЛУК, без да сте пили

14 февруари 2022, 13:25 часа

Не е необичайно да се събудите с махмурлук след нощ на пиене. Но ако се събудите с разтърсващо главоболие, гадене и чувство на дехидратация - въпреки че никога не сте пили и капка алкохол предишната вечер - може да е виновен друг медицински проблем. Да, възможно е да почувствате махмурлук, без да пиете, до голяма степен защото симптомите на махмурлук са често срещани при много други състояния.

Това, което се случва с тялото ви, когато имате махмурлук, е малко сложно. Може да изпитате всичко - от гадене, поради това как алкохолът задейства лигавицата на празния ви стомах, до главоболие, причинено от дехидратация, до безпокойство от химическо съединение, което тялото ви произвежда, наречено ацеталдехид. Но без алкохол в системата ви, понякога тези симптоми все още се появяват. Помислете за главоболието и мозъчната мъгла, които получавате в деня, след като наистина не сте спали, или за това чувство на разстроен корем, когато изядете съмнително парче сирене.

Общите симптоми на махмурлука включват общи симптоми като умора, жажда и болки; и по-специфични симптоми като главоболие, гадене, чувствителност към светлина и звук и раздразнителност. Ако се чувствате така, въпреки че се въздържате от алкохол, ще си струва да направите малко разследване, за да разберете защо се чувствате зле.

Как да избегнем махмурлука – тези трикове ще ви спасят на сутринта

Дехидратация

Всичко, което дехидратира тялото, може потенциално да причини подобни чувства на махмурлук. Например, просто забравянето да пиете вода по време на тренировка може бързо да доведе до дехидратация, което може да причини подобни на махмурлук симптоми като главоболие и умора.

За щастие е лесно да се почувствате по-добре с адекватна консумация на течности. Общият препоръчителен дневен прием на вода е 11,5 чаши или 2,7 литра, за да останете правилно хидратирани. Пийте повече, ако планирате да тренирате или ако се потите много в горещ ден.

Твърде много кофеин

Удвоихте ли (или утроихте) обичайния си прием на кафе за деня? Прекомерното приемане на кофеин може да ви накара да се почувствате „неадекватни“, точно като при махмурлук.

Типичната чаша кафе съдържа 70 до 100 mg кофеин. Въпреки че няма конкретна дневна доза за кофеин, проучване от 2021 г. признава, че до 400 mg на ден се счита за безопасни за хора, които нямат здравословни проблеми. Нещо повече от това и може да започнете да изпитвате други странични ефекти, като повишена тревожност.

Тези храни ще облекчат симптомите на махмурлука

Оттегляне от кофеина

От друга страна, ако наскоро сте намалили приема на кофеин, е възможно да почувствате махмурлук в резултат на рязката промяна. Проучване от 2021 г. установява, че симптомите на спиране на кофеина обикновено се появяват 12 до 24 часа след последната чаша, достигат пик около 20 до 51 часа и могат да продължат от два до девет дни.

Симптомите включват всичко - от главоболие, умора и намалена бдителност, до депресивно настроение, затруднена концентрация и усещане за отпадналост и замъглено виждане. Съществува и риск от раздразнителност и всички тези симптоми могат да варират от леки до тежки. Дори ако пиете само една кофеинова напитка на ден, това може да предизвика симптоми.

Стомашни вируси

Дехидратацията може бързо да настъпи след повръщане или диария, така че имайте предвид, ако наскоро сте имали стомашно-чревен вирус и почувствате симптоми на махмурлук. Опитайте се да рехидратирате - но ако не можете да задържите течностите, това ще изисква пътуване до лекар.

Лекарства и добавки за сън

Може да има смисъл да приемате лекарства за сън, ако се борите да се отнесете към страната на сънищата, но не се изненадвайте, ако се събудите с чувство на умора на сутринта. Някои лекарства, приемани за сън, могат да причинят седация на следващия ден или главоболие.

Лишаване от сън

Ако редовно си недоспивате или не сте спали изобщо предишната вечер, т може да чувствате замаяност и чувството, че не сте на себе си. Ако изпитвате недоспиване, най-вероятно ще се почувствате уморени и раздразнителни. Но може да изпитате и по-сериозни странични ефекти като намалена двигателна способност и загуба на координация. Вашето психическо здраве също може да пострада.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес