Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази напитка ви помага да изгаряте повече мазнини, ако я консумирате в определени часове

05 октомври 2024, 15:14 часа

Според експерти най-подходящото време от деня за пиене на кафе е между 10:00 и 17:00 часа, когато хормонът кортизол не е в пика си и можете да се възползвате максимално от ползите от кофеина.

Още: 6 тайни на дълголетието: прости правила за добро здраве

Но ако редовно тренирате и искате да извлечете максимума от тренировката си, ново проучване предлага да пиете кафе преди тренировка. За да научите повече за връзката между кофеина и физическата активност, прочетете по-долу.

Кога трябва да консумирате кофеин?

Резултатите от проучването показват, че консумацията на кофеин 30 минути преди тренировка повишава максималното окисление на мазнините по време на тренировка. Това може да бъде оптимално решение за хора, които искат да изгорят възможно най-много мазнини по време на физически упражнения.

Учените също заключиха, че ефектите на изгаряне на мазнини от консумацията на кофеин ще бъдат по-изразени, ако тренирате следобед, вместо сутрин.

Колко силно трябва да е вашето кафе?

Проучването казва, че приблизително 3 mg/kg е количеството, което увеличава скоростта на изгаряне на мазнини. Изследователите отбелязват, че има ограничения за ползите от кофеина за изгаряне на мазнини.

Много високи дози кофеин (напр. 9 mg/kg) са свързани с висока честота на странични ефекти и няма доказателства, че това ще помогне за изгарянето на повече мазнини.

Помага при всички упражнения

Според проучването ползите от употребата на кофеин включват мускулна издръжливост, скорост на движение и мускулна сила, представяне при спринтове, скокове и хвърляния, както и широка гама от аеробни и анаеробни спортове.

Още: Експертите предупреждават: Внимавайте с тези четири храни

Проучването също така отбелязва, че кофеинът може да подобри представянето в някои спортове като баскетбол, футбол и волейбол. Освен това експертите не пропускат да подчертаят, че дори ходенето може да работи перфектно, ако искате да отслабнете.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес