Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стайните растения, които ще направят живота ви по-добър

18 юни 2024, 14:22 часа
Реклама

В един модерен град всеки ден се сблъскваме със замърсен въздух и разнообразие от патогенни микроорганизми. Дом, който изглежда като сигурно убежище, всъщност може да крие много вредни химикали, отделяни от уреди и мека мебел. Въпреки това е напълно възможно да създадете чист и уютен оазис в апартамента си, като изберете правилните стайни растения.

Ето пет растения, които ще ви помогнат да пречистите въздуха, да се отървете от мухъл и алергии и да неутрализирате електромагнитното излъчване.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

Тези 5 стайни растения ще направят живота ви по-добър

Алое: естествен въздушен филтър

Алоето е известно със своите козметични ползи: сокът от него перфектно облекчава възпалението и помага при изгаряния. Но това растение също така ефективно пречиства въздуха от химически съединения и микроорганизми. Алоето абсорбира фенолни и бензенови съединения, които могат да причинят дразнене на гърлото и носа. Поставете алое на перваза на прозореца, особено ако гледа на оживена магистрала, и домът ви ще се превърне в истински естествен филтър.

Хлорофитум: Борец срещу микроби и алергени

Хлорофитумът има удивителната способност да намалява броя на микробите във въздуха. Той също така помага в борбата с алергичните реакции и предотвратява развитието на астма чрез абсорбиране на формалдехид. Това вещество се утаява върху килими и други повърхности, причинявайки неприятни заболявания. Поставете хлорофитум на нощното шкафче, особено в стаята на болен човек.

Най-подходящи стайни растения за ЗИМАТА и правилна грижа

Драцена: Непретенциозен защитник

Драцената отделя фитонциди, които намаляват броя на патогените във въздуха. Това растение не изисква специални грижи, но заради красотата си е много популярно. Поставете растение драцена на бюрото си, за да подобрите здравето си и да повишите настроението си, като гледате зелените му листа.

Фикус: Кислород и чистота

Фикусът не само украсява интериора с минималистичната си красота, но също така активно освобождава кислород, което прави въздуха в стаята свеж и лесен за дишане. Това растение помага за облекчаване на главоболие и умора, а листата му са отлични прахоуловители. Не забравяйте да ги избърсвате редовно. Фикусът също така задържа вредни химични съединения като амоняк и бензол.

Epipremnum aureus: Защитник след ремонт

Epipremnum aureus, известен също като scindapsus, е идеален за тези, чиито апартаменти са били наскоро реновирани. Той ефективно елиминира формалдехид, бензен и ксиленови съединения, отделяни от нови мебели, лакове и бои, пречиствайки въздуха. Тези вечнозелени катерливи лози също предотвратяват разпространението на мухъл в дома.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес