Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалисти: Задушените броколи облекчават астмата

11 септември 2024, 10:38 часа

Ако боледувате от астма, доверете се на задушените броколи. Причина за това е вещество, което се съдържа в зеленчуците от семейство кръстоцветни, към които принадлежат и броколите. Нарича се сулфорафан и може да помогне за предпазване от възпаления на дихателните пътища, които причиняват астма.

Още: Експерт по хранене: Тези 5 храни ще ви помогнат да се избавите от газовете в дългосрочен план

Полезните свойства на броколите

За веществото сулфорафан е известно още, че убива стомашната бактерия хеликобактер пилори - сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, което е познато на науката до момента.

Броколите още са богати на витамини - съдържат витамин А, С, В6, в тях има и други елементи, полезни за организма - желязо и калций, както и много фибри. Благодарение на тях този зеленчук е добро лекарство срещу рака.

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са полезни и при заболявания на черния дроб. От семейството са още брюкселското, цветното, къдравото и китайското зеле, като броколите имат най-голяма концентрация на витамин С.

Още: 5 противовъзпалителни напитки, които наистина действат

Хубавото е, че броколите са подходящи за консумация и по време на диета, тъй като дават усещане за ситост. Освен това, благодарение на фибрите, които се съдържат в зеленчука, се подобрява и храносмилателният процес.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес