Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще паднете, когато разберете кои са най-мръсните предмети вкъщи

15 май 2022, 11:55 часа
Реклама

Когато става дума за мръсни места в дома, най-често се сещаме за тоалетната, коридора, терасата. Съвсем нормално е това да бъде така. Все пак тези площи изглеждат най-замърсени в сравнение със спалнята или чистата ни кухня.

Различни изследвания обаче показват една смразяваща истина. Оказва се, че сме заобиколени от микроби, без дори да го подозираме. Те идват от предмети, които докосваме постоянно. На пръв поглед тези вещи могат да не изглеждат мръсни, но външният вид определено заблуждава. В следващите редове ще се запознаете с най-мръсните предмети в дома ви и след тази статия сме убедени, че ще започнете да ги дезинфекцирате редовно.

Гъба за миене на съдове

Изследванията показват, че гъбата за миене на съдовете е също толкова мръсна, колкото и тоалетната ви чиния. Общото между тях е специфичен вид гъбички, които се размножават в тях. Следователно трябва редовно да се почистват добре.

Кафемашината

Домашното кафе може да бъде много изкушаващо, още повече когато върви с книга. Трябва обаче да се почиства добре, тъй като влагата предразполага към задържане на бактерии. Затова е добре веднъж седмично да ѝ правите основно почистване.

Дистанционното

То редовно минава през ръцете ни. Колко често обаче се сещате да го почистите? Можете да го облепите с фолио, което да сменяте всяка седмица. Така ще го предпазите от замърсяване, но и ще ви е по-лесно почистването. Освен това, така свободно всеки ден можете да го пръскате с дезинфектант, без да се притеснявате от повреда.

Дамски чанти

През деня дамската ви чанта се оказва на всевъзможни места. От мръсния автобус до бюрото ви. Спомняте ли си кога за последен път я почистихте? Дори само една мокра кърпичка със спирт ще ви помогне да се отървете от бактериите.

Дръжките на вратите

Те имат същата съдба като тази на дистанционното. Да, тях не можете да ги облепите във фолио. Можете обаче да ги почистите с актибактериална кърпичка. Тя е достатъчно напоена със спирт, така че да не остане и следа от бактериите. Ако пък нямате, то използвайте дезинфектант.

Помпи за сапун

Те също са докосвани от много хора, но рядко някой се сеща да ги почисти. Да, сапунът измива ръцете, но микробите остават и се разпространяват. За пълна хигиена е добре да се използват безконтактни помпи или просто 1-2 пъти на ден да се измива и самата помпа.

Играчки за вана

Да, определено са симпатични играчки. Опитайте се да ги разрежете и ще видите колко мръсотията съдържат. Затова и те трябва редовно и старателно да се почистват.

Мишката на компютъра

Тя се докосва непрекъснато по време на работа, а малко хора се сещат да я почистят. Тази част от офиса ви трябва да се почиства ежедневно – преди и след работа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес