Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест „здравословни“ храни, които вредят на фигурата ви

12 юни 2024, 17:38 часа
Реклама

Нискокалорични храни и балансирана физическа активност - изглежда няма начин да свалите нежеланите килограми по-ефективно. И все пак дори най-здравословният начин за отслабване не е лишен от клопки. Един от тях е цяла гама от продукти, които, макар и с репутацията на здравословни, все пак не ни помагат да се справим с наднорменото тегло. Ще ви кажем защо и кои са тези ядливи „примамки“.

Плодови смутита

Напитките от пресни плодове сами по себе си не са толкова вредни, колкото когато са приготвени неправилно. Не се заблуждавайте от маркетингови трикове като „лека закуска“ или „увеличаване на витамините“ – всъщност това вкусно смути може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне.

Работата е там, че плодовете съдържат много захар и като се вземе предвид факта, че често се използва повече от един плод за малка чаша, стигаме до разочароващи заключения. Като добавим към това и захарта, съдържаща се в други съставки на смутита, като сиропи и кисели млека, получаваме стандартен сладък коктейл, който според правилата трябва да се избягва по време на диети. Не бива обаче напълно да се отказвате и от смутитата - можете просто да замените плодовете със зеленчуци и да следвате технологията на приготвяне, за да не подсладите и без това сладката напитка.

15-те най-вредни храни в България

Авокадо

Символ на здравословния начин на живот, авокадото не е толкова здравословно, колкото изглежда, което означава, че трябва да се консумира с повишено внимание. В разумни количества този плод наистина има благотворен ефект върху тялото ни, като същевременно изгаря мазнините. Но ако малко превишите нормата, човек, напротив, започва не да отслабва, а да наддава.

Всичко това се дължи на ненаситените мазнини, съдържащи се в авокадото, които могат да бъдат полезни само в малки количества. Тук се намират най-много калории – около 77%. С една дума, не трябва да разчитате на този продукт. Норма: около ½ плод на ден.

Кисело мляко

Винаги може да се намери в отдела за здравословни храни и отчасти мястото му на рафта ще бъде оправдано: киселото мляко съдържа много протеини, което, разбира се, допринася за правилната загуба на тегло. Опасността обаче се крие в намеренията на производителите, които искат да увеличат срока на годност на продукта, а също и да го направят по-вкусен чрез добавяне на захар. А последното, както знаете, е страшен враг за добрата фигура и здраве. Възможно е обаче да го избегнете - просто прочетете внимателно етикетите и дайте предпочитание на селскостопански продукти с кратък срок на годност.

Пълномаслено мляко

Млякото съдържа много полезни витамини и има положителен ефект върху състоянието на костите и ставите. Но струва ли си да го включите в диетата си, ако искате да отслабнете? От една страна, да: този продукт е в състояние да нормализира метаболитния процес. От друга страна, винаги трябва да помните, че пълномасленото мляко е склад за мазнини, така че с всяка чаша ще консумирате много повече калории, отколкото бихте искали. Идеалният вариант е обезмасленото мляко, което в наши дни се препоръчва от повечето диетолози.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Сирене чедър

Като всяко твърдо сирене, чедърът е здравословен в разумни количества: съдържащите се в него витамини допринасят за здрава кожа, коса и нокти. Въпреки това, ако искате да отслабнете, винаги трябва да помните съдържанието на калории: според диетолозите такова сирене крие много повече калории, отколкото тялото ни изисква. Във всеки случай чедърът може да остане на масата ви, но само като деликатес, а „нуждата от сирене“ е по-добре задоволена със сирене фета.

Зеленчукови бургери

Компромис между желанието да се грижите за здравето си и да се отдадете на бързо хранене - зеленчуков бургер може да заблуди дори пламенните привърженици на здравословния начин на живот. Но не се надявайте на намеренията на ресторантите: много от тези ястия често съдържат топено сирене и така или иначе са дълбоко пържени. С една дума, трябва да поръчате веган бургер само в онези заведения, на които имате пълно доверие.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес