Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво да замените сладкишите, когато ви се дояде сладко?

08 септември 2023, 18:15 часа

Желанието за сладкиши може да бъде предизвикателство, особено когато настъпи следобедната криза или се появи стрес. Но има по-здравословни и по-задоволителни алтернативи, които да задоволят желанието ви за сладко. Замяната на сладките лакомства с питателни продукти не само ви помага да поддържате балансиран хранителен режим, но и подпомага цялостното ви благосъстояние. Ето няколко чудесни алтернативи, които да обмислите, когато ви се прииска да похапнете сладко:

Пресни плодове

Природните бонбони! Изберете плодове като горски плодове, ябълки, портокали или диня, за да се насладите на естествена сладост, фибри и множество витамини и антиоксиданти. Купа смесени плодове или нарязана ябълка с поръсена канела могат да ограничат апетита ви.

Гръцко кисело мляко с мед

Кремообразното гръцко кисело мляко, съчетано с капка мед, представлява сладко и пълноценно с протеини лакомство. То е не само вкусно, но и предлага пробиотици за здравето на червата.

Черен шоколад

Ако не можете да устоите на шоколада, изберете черен шоколад с високо съдържание на какао (70% или повече). Той е с по-ниско съдържание на захар и съдържа антиоксиданти, които са полезни за сърцето ви.

Ако имате глад за СЛАДКО, на тялото ви му липсват ТЕЗИ елементи

Домашно приготвени смутита

Смесете замразени плодове, спанак или кейл, гръцко кисело мляко и малко мед, за да получите естествено сладко и богато на хранителни вещества смути. Можете да експериментирате с различни комбинации, за да откриете любимия си вкус.

Сушени плодове и ядки

Смес от сушени плодове като кайсии, смокини или стафиди, съчетана с несолени ядки, представлява задоволителна комбинация от сладко и солено. Само внимавайте за размера на порциите, тъй като сушените плодове могат да бъдат калорични.

Ядково масло върху пълнозърнест тост

Намажете пълнозърнест тост с бадемово или фъстъчено масло и добавете парченца банан или капка мед. Това е здравословна и засищаща закуска, която не позволява на желанието за захар да се появи.

Пудинг с чиа

Смесете семена от чиа с бадемово мляко, малко мед и екстракт от ванилия. Оставете я в хладилника, докато се сгъсти до консистенция, подобна на пудинг. Добавете пресни плодове за допълнителна сладост.

Най-известните заместители на захарта

Печени картофи от сладки картофи

Желаете нещо хрупкаво? Изпечете картофи от сладки картофи във фурната с поръсена канела. Те са питателна алтернатива на традиционния картофен чипс.

Замразено грозде

Поставете гроздето във фризера за освежаваща, естествено сладка закуска. Те са като сладолед с размер на хапка и могат да задоволят желанието ви за нещо студено и сладко.

Билков чай с капка мед

Понякога гореща чаша билков чай с малко мед може да ви осигури търсения комфорт и сладост без допълнителни калории.

Не забравяйте, че умереността е от ключово значение, когато се наслаждавате на тези алтернативи. Също така е важно да останете хидратирани, тъй като жаждата понякога може да се маскира като желание за сладко. Като включите тези по-здравословни варианти в диетата си, можете да задоволите желанието си за сладко, като същевременно поддържате цялостното си здраве и благополучие. В крайна сметка внимателният избор може да ви помогне да поддържате балансирана диета, без да жертвате желанията на вкусовите си рецептори.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес