Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рукола, коприва и репички: Защо трябва да ги ядете всеки ден

25 октомври 2024, 11:25 часа

Рукола, коприва и репички са три фантастични билки за здраве, които освен горчивия си вкус имат много други общи ценности. И трите диворастящи билки пречистват кръвта, понижават кръвното налягане, предпазват от анемия и понижават холестерола. Подобряват храносмилането и помагат за отслабване.

Още: Как да избегнем болки в стомаха през есента: Три ефективни природни лека

Нещо повече, тези билки са известни като съюзници на здравето на черния дроб, защото го детоксикират и подобряват функциите му. Репичките, руколата, копривата са много богати на витамини. Вкусът им е уникален, ярък и доста различен от останалите. Експертите препоръчват да ги ядете редовно - за предпочитане всеки ден, за да получите следните ползи.

Богат на хранителни вещества

Дивите билки са богати на витамини А, С и К. Те също така съдържат калций, калий и магнезий. Черешката на тортата е, че и трите са с високо съдържание на фибри и фолат. Те подобряват здравето на кожата, укрепват нервната система, предпазват от тромбоза в кръвта и защитават здравето на очите.

Магически за храносмилане

Яденето на тези билки активира усещането за вкус, което стимулира производството на ензими и храносмилателни сокове. Доброто смилане на храната означава добро усвояване на хранителните вещества.

Високото съдържание на фибри също помага за почистване на храносмилателната система. В допълнение, тези билки детоксикират черния дроб, кръвта и метаболизират мазнините.

Още: Райската ябълка и кръвната захар: Важни факти, които трябва да знаете

Смята се, че горчивите храни премахват гаденето, но също така помагат при отслабване, казват експерти. Ако искате да смекчите горчивия им вкус, можете да ги запържите леко със зехтин и сол. Въпросните билки могат да се съхраняват в хладилник от 2 до 3 дни, но се препоръчва да се консумират пресни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес