Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа помощ при ужилване от стършели

25 юли 2024, 18:22 часа

Ужилванията от стършели, макар и по-рядко срещани от тези от пчели или оси, могат да бъдат доста болезнени и в някои случаи опасни. Правилното оказване на първа помощ е от решаващо значение за намаляване на болката и предотвратяване на усложнения. Предлагаме ви изчерпателно ръководство за това как да се справите ефективно с ужилване от стършели.

Незабавна реакция

Преместете се на безопасно място: Ако сте били ужилени от стършел, първата стъпка е да се уверите, че сте далеч от мястото на ужилването. Стършелите са агресивни и могат да ужилят многократно, така че преместването на безопасно място може да предотврати по-нататъшни ужилвания.

Почистете мястото на ужилването: След като сте в безопасност, внимателно измийте мястото на ужилването със сапун и вода. Това помага за отстраняване на остатъчната отрова и намалява риска от инфекция. Използвайте хладка вода и мек сапун, за да избегнете допълнително дразнене на мястото.

Какво се прави при ужилване от стършел

Направете студен компрес: Приложете студен компрес или пакет с лед, увит в кърпа, върху мястото на ужилването за 10-15 минути. Това помага да се намали подуването и да се притъпи болката. Избягвайте да поставяте лед директно върху кожата, за да предотвратите измръзване.

Овладяване на болката и отока

Използвайте лекарства без рецепта: За облекчаване на болката и подуването помислете за използване на антихистамини за овладяване на болката и възпалението.

Прилагайте локални лечения: Кремове, които се продават без рецепта и съдържат хидрокортизон или каламин, могат да успокоят сърбежа и възпалението. Прилагайте тези продукти според указанията на опаковката.

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Наблюдение за алергични реакции

Следете за симптоми на тежка алергична реакция: Въпреки че повечето ужилвания от стършели предизвикват само локална болка и подуване, при някои хора може да настъпи по-тежка алергична реакция, известна като анафилаксия. Симптомите включват затруднено дишане, оток на лицето или гърлото, ускорен пулс, замаяност или уртикария. Ако се появи някой от тези симптоми, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Потърсете медицинска помощ, ако е необходимо: Ако мястото на ужилване показва признаци на инфекция, като например повишено зачервяване, топлина или гной, или ако симптомите не се подобряват при стандартно лечение, консултирайте се с медицински специалист. В редки случаи ужилването от стършел може да доведе до тежки усложнения, изискващи професионална намеса.

Превантивни мерки

Избягване и предпазни мерки: За да предотвратите ужилвания от стършели в бъдеще, избягвайте да безпокоите гнездата на стършели и бъдете внимателни, когато прекарвате време на открито в райони, за които е известно, че са активни. Носенето на защитно облекло и запазването на спокойствие при среща със стършели също може да намали риска от ужилване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес