Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пъпеш – плод или зеленчук е това сладко изкушение?

24 юли 2024, 10:39 часа

Разнообразието от сортове пъпеши е пословично, само на Стария континент, където е отглеждан за първи път от древните гърци преди хилядолетия – в началото на новата ера, са познати над 500 сорта. Най-често вкусното изкушение от семейство тиквови се консумира сурово, макар да е възможно да се маринова или консервира, което му придава интересен и неочакван вкус. Родината му е Централна Азия, но бързо става популярен далеч извън границите на континента. Как да наричаме вкусния пъпеш – плод или зеленчук, щом е от семейството на тиквите и краставиците?

Пъпеш – плод или зеленчук?

От ботаническа гледна точка пъпешите са плодове, въпреки родствената им връзка с краставиците. Още по-любопитен е фактът, че съществува сорт сребрист пъпеш, чиято форма наподобява тази на краставицата и дори носещ името арменска краставица. Популярен е в Армения, Китай и Близкия изток, където се отглежда и консумира така, както краставиците – на салата, туршия, маринован, а не като десерт, както сме свикнали да консумираме пъпеша у нас и в Европа.

Въпреки тази му употреба, характерна за зеленчуците, пъпешът е плод. Доматът впрочем също е плод, малко познат факт за червеното бижу, което присъства традиционно на масата ни, макар да се консумира солен – в салати и туршии.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

Произход на сладкия пъпеш, който познаваме и у нас

В България най-често поднасяме на трапезата си сладки пъпеши – сортове „Медена роса“ и „Канталуп“, а съществуващите горчиви пъпеши са много слабо застъпени и непопулярни. У нас консумиране т.нар. истински пъпеши, характеризиращи се с грапава брадавична кора и сладко оранжево месо, популярни за европейските пазари. Сладкият пъпеш, консумиран у нас и в Европа, е кръстен на Канталупо, Италия, близо до Рим, където тези пъпеши са били отгледани от ранни култури от югозападна Азия.

Другият сорт пъпеши, познат и консумиран масово у нас, са пъпешите от сорта „Медена роса“, отличаващи се със своята гладка кора и цвят на месото, който варира от светло зелено до бяло.

Сортове, които почти не са познати у нас, са азиатските пъпеши, предназначени за мариноване, които не са сладки и нямат нищо общо нито като вкус, нито като аромат с европейските пъпеши. Не са сладки и т.нар змийски пъпеши, които са тънки и дълги като краставиците и реално приличат на вкус именно на тях, тоест също не е сладък и не е типичният пъпеш, който сме свикнали да консумираме в страната и в Европа. Именно съществуването на тези пъпеши, които се консумират солени, мариновани и т.н. поражда въпроса дали изкушението пъпеш е плод, или зеленчук.

Пъпеш - при кои хронични заболявания е изключително полезен?

Друг факт, стоящ в основата на колебанието, е свързан с ниската захарност на пъпеша, макар да е много сладък вкусът му – само 13 гр. захар в купа пъпеш. Обикновено сме свикнали плодовете да доставят на тялото ни много повече захар, поради което се чудим пъпешът плод или зеленчук е. Ниското съдържание на захар прави пъпеша ценен за диабетиците и го нарежда сред плодовете, които са подходящи и за страдащите от диабет или стремящите се да поддържат стабилни нивата на кръвната си захар и за тези, които се грижат за тънката си талия.

Любопитен факт е, че има и декоративни пъпеши, които не са предназначени за  консумация. Ароматът им на цитруси и по-специално на портокал е интересен, но този сорт пъпеши не се яде, плодовете са с декоративни цели.

У нас пъпешите се предлагат на пазара през август и септември, а традиционното отглеждане на пъпеши на открити площи е средноранното производство. Предпочитаме да консумираме пъпешите добре узрели и сладки, поради което е важно да съумеем да разпознаем зрелия пъпеш, без да се налага да го разрежем, но това е друга тема, за която ще поговорим отделно. Междувременно сезонът на пъпешите е и тъй като доставят неоспорими ползи за здравето, консумирайте ги с удоволствие и без ограничения.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес