Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пропускате хранене, за да отслабнете: Това може да доведе до тежки последици за организма ви

25 септември 2024, 12:50 часа

Ако се опитвате да отслабнете бързо, пропускането на хранене може да изглежда като лесен или необходим начин да свалите няколко килограма. Но може да изпитате нежелани странични ефекти поради по-ниски нива на кръвната захар от пропуснатото хранене. Ето някои от тях:

Още: 5 съвета от специалист, за здравето на кръвоносните съдове

Повишен глад

Вашето тяло използва редица метаболитни процеси, за да балансира нивата на кръвната захар. Когато пропуснете хранене, тялото задейства защитните си механизми, като забавя метаболизма ви. Това намалява скоростта, с която тялото ви гори калории, което може да ви попречи да отслабнете.

Също така, ниските нива на кръвната захар могат да сигнализират на мозъка, че тялото ви е гладно, увеличавайки глада. Така при следващото хранене рискувате да консумирате повече храна, което бързо повишава нивата на кръвната захар. Поставяйки ви в опасната ситуация на големи колебания в кръвната захар.

Въздействие върху хората с диабет

Въпреки че пропускането на хранене от време на време може да не е вредно, то може да бъде опасно, ако имате диабет. Ако пропуснете хранене, тялото трябва да компенсира ниската кръвна захар чрез освобождаване на складираната глюкоза. Когато имате диабет и се опитвате да поддържате стабилни нива на кръвната захар, пропускането на хранене може да направи това още по-трудно.

Повишаване на кръвното налягане

Ниските нива на кръвната захар карат тялото да отделя хормони, които стесняват артериите, което повишава кръвното налягане. В резултат на това може да изпитате някои негативни симптоми на ниска кръвна захар. Като главоболие, умора, запек, гадене до загуба на съзнание, защото тялото няма енергия да функционира правилно.

Още: Ниски нива на кръвна захар: Ето как да разпознаете хипогликемията

Какво можете да направите

Ако пропуснете хранене и започнете да изпитвате негативни симптоми, изпийте или яжте нещо, което може бързо да повиши нивата на кръвната захар. Примерите могат да включват портокалов сок, банан или сладък бонбон. След около 10 минути нивата на глюкозата ви трябва да започнат да се покачват и да започнете да се чувствате по-добре. Но ако симптомите ви са тежки, защото сте избягвали определени ястия, може да се нуждаете от здравни грижи.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес