Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци, които ви предупреждават за заболяване на щитовидната жлеза

21 октомври 2024, 15:43 часа

Милиони хора по света прекарват живота си с хронични заболявания, за които не подозират. Симптомите на тези здравословни проблеми могат да станат част от ежедневието.

Става въпрос за мудност, умора, липса на концентрация, безпокойство и други симптоми. Но тези симптоми изобщо не са нормални, твърдят изследователи. Тези симптоми са типични за хора, засегнати от хипотиреоидизъм.

Още: Карфиолът не е само за туршия: Яжте го по-често и вижте какво ще се случи

Какви са функциите на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е жлеза, която отделя хормони, подпомагащи растежа и развитието на тялото. Когато работата на щитовидната жлеза се забави, в тялото се създава ефект на доминото, който засяга стомаха, мускулите, мозъка и сърцето.

Данните показват, че 200 милиона души по света страдат от някакво заболяване на щитовидната жлеза. Най-разпространените заболявания са: хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, тумори и др. В 50% от случаите тези нарушения са недиагностицирани.

Предупредителни знаци, когато щитовидната жлеза има проблеми

  • Зачервяване и подуване на кожата

По данни на специалисти подобни симптоми са по-тежки особено през зимните месеци. Те са придружени от пожълтяване на кожата, напукани пети, сърбящ скалп и екзема. Хормонален дисбаланс и проблеми с хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм се проявяват незабавно върху кожата. Тези симптоми са по-чести при жените.

  • Липса на енергия

Умората и липсата на енергия е един от най-ясните признаци за проблеми с щитовидната жлеза. Употребата на тютюн, кафе и захар може да влоши тези симптоми. Хората могат да се оплакват, че имат главоболие, лошо настроение и се чувстват уморени. За да се подобри ситуацията, те трябва да приемат манган, витамин В12, йод и цинк.

  • Проблеми с храносмилането

Хората, засегнати от проблеми с щитовидната жлеза, винаги се оплакват от проблеми с храносмилането. Това включва запек и диария. Запек се наблюдава при хора, засегнати от хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, докато диария се появява при хипотиреоидизъм, когато произвежда твърде малко хормони.

  • Колебания в теглото

Още: 6 противовъзпалителни десерта, които ще ви накарат да се почувствате отлично

Скоростта на метаболизма при хора, засегнати от хипотиреоидизъм, е изключително ниска. Когато това се случи, наддаването на тегло при хипотиреоидизъм е по-забележимо. От друга страна, пациентите с хипертиреоидизъм страдат от нездравословна загуба на тегло.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес