Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезните храни, които могат да ни вредят – яйцата

14 октомври 2021, 17:25 часа
Реклама

Всички знаем, че консумацията на яйца може да донесе доста ползи не само за здравето ни, но и за нашата енергичност. Те са един от най-разпространените продукти, които консумираме почти ежедневно. Яйцата попадат в групата със суперхраните, заради много полезни свойства, които притежават.

Те съдържат омега-3 мастни киселини, витамини от групата В и цинк. Казано по-просто яйцата събират в състава си всички необходими хранителни вещества, нужни на организма. Те са храна за мускулите, но и за мозъка и са подходящи за здравословна закуска, защото дават чувство за ситост. И още – имат в себе си всички основни аминокиселини и са отличен източник на протеини.

Но…

Яйцата могат да причинят жлъчни кризи

Прекомерната им употреба крие рискове за черния дроб и жлъчката. За много хора вечерята с омлет, може да бъде последвана от тежка нощ с жлъчна криза. Тук обаче проблемът идва от начина им на приготвяне – пържене в масло или олио.

Решението

Най-добре е да консумирате яйцата сварени, а ако много обичате омлет, то тогава си го правете на тиган без мазнина и добавете към него свежа салата, която ще подпомогне храносмилането.

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес