Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуване на краката от жегата: Най-добрите начини да го избегнете

24 юни 2024, 05:10 часа

Ако усещате, че краката ви се подуват през горещия летен сезон, не сте сами. Това е много често срещан симптом, предимно сред жените и момичетата.

Реклама

Още: 6 изненадващи ползи за здравето от крушите

Подуването на краката и ръцете може да бъде причинено от редица здравословни фактори, но също така и от външни фактори, които влияят на организма. Усещането за тежки крайници, които сякаш ще се запалят от един момент нататък, не е никак приятно. Това състояние може да се превърне в досада и пречка в ежедневието, като ви кара да се чувствате постоянно уморени.

Има няколко причини, поради които екстремните температури влияят толкова силно на краката ви и ги карат да се подуват постоянно. В тази статия ви разказваме защо се появява този проблем и как можете да го избегнете.

Как влияят високите температури

Повишаването на температурите и настъпването на лятото означава по-свободни обувки с по-открити глезени и стъпала. Въпреки че за много хора този период е много приятен именно поради този факт, излагането на топлина може да бъде причина за натежаването на тялото ви.

Това явление не е нищо друго освен нормална реакция на организма, освен ако не страдате от други заболявания. Когато тялото усеща твърде много топлина за дълъг период от време, вените се разширяват, позволявайки на течностите му да преминават в големи количества. Разширяването на тези вени се случва като естествен процес, при който организмът се стреми да регулира вътрешната си температура.

Благодарение на гравитацията кръвта тече много бързо и се насочва в големи количества към областта на краката. Това води до проблем за останалата част от тялото, където освен тежките крака, сърцето не се снабдява с достатъчно кръв. Така тази реакция на самоохлаждане води до подуване и тежест на краката поради натрупването на кръв в долната част.

Какво влошава състоянието на подутите крака

Подуването на глезените и стъпалата може да бъде причинено или влошено от множество различни причини.

В списъка по-долу са изброени най-важните от тях, които трябва да избягвате.

Солта

Прекаленото количество сол в храната и ежедневната ѝ консумация водят до натрупване на излишни течности и вода в организма.

Седене/стоене

Седенето или стоенето в продължение на дълги периоди от време също може да събере всички телесни течности. Поради силата на гравитацията стоенето в едно положение може да доведе до събирането им само в една точка, т.е. в краката, което води до подуване.

Възраст

Възрастта е нещо, което не може да се избегне, но с напредването ѝ се опитайте да внимавате с начина си на живот. Причините, поради които този проблем се увеличава с годините, са свързани с пониженото количество кръв, което сърцето изпомпва. По този начин по-голямата част от кръвта и другите телесни течности се събират в краката.

Как да го избегнем

Ако подуването на краката ви се появява само през горещите летни периоди, а не от други заболявания, има няколко начина да се отървете от него.

Избягвайте топлината

Разбира се, първото правило в този случай е да се избягва продължителното пребиваване на горещи места. Опитайте се да поддържате тялото си колкото е възможно по-хладно.

За да направите това, уверете се, че не пребивавате твърде много на пряка слънчева светлина. Също така избягвайте да се разхождате или да излизате навън в часовете, когато термометърът показва много високи температури.

През летния сезон винаги носете със себе си бутилка студена вода, за да освежите тялото и ставите си. Избягвайте дългите вани и душове в гореща вода, вместо това използвайте хладка вода. След като вземете душ, не забравяйте да измиете краката си със студена вода, преди да излезете.

Повдигнете краката си нагоре

Ако имате подути стъпала и глезени, едно от нещата, които трябва да направите, за да подобрите кръвообращението, е именно това. Привличането на гравитацията влошава подуването на краката и умората, затова се опитайте да държите краката си повдигнати.

Можете да ги поставите на стол или върху възглавница, така че кръвта да циркулира по-добре. Лекарите препоръчват да правите това 3-4 пъти дневно в продължение на 30 минути, ако страдате от този проблем.

Не стойте неподвижно

Важно е да не стоите или да седите през цялото време. Тялото се нуждае от някаква активност, за да функционира правилно. Затова през дните, в които сте стояли много, се опитайте да си починете. Докато в дните, в които сте седели или лежали много, се опитайте да се разхождате, дори из къщата. Не се препоръчва също така да стоите с кръстосани крака, тъй като това вреди на доброто кръвообращение.

Хидратирайте се

Водата несъмнено е едно от най-добрите решения за всеки здравословен проблем. Тя е много добър помощник при изхвърлянето на токсините, излишните течности и излишната сол. Водата също така ще регулира вътрешната температура на тялото ви, позволявайки добро кръвообращение. Опитайте се да консумирате около 8 чаши вода на ден.

Още: Не вярвате, но е истина: Две прости причини, поради които сме по-здрави през лятото

Не забравяйте да консумирате и храни, богати на вода, като пъпеш или диня. Магнезият и храните, обогатени с този елемент, също са добра алтернатива, за да се отървете от подутите крака.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес