Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходяща ли е мицеларната вода за почистване на мазната коса?

01 октомври 2024, 19:00 часа

В живота на всеки човек има ситуации, когато трябва да „освежите“ косата си по експресен начин, без да имате време и възможност да измиете и оформите косата си напълно. За тези цели са създадени сухи шампоани, но напоследък все по-често в социалните мрежи можете да намерите препоръки за използването на мицеларна вода.

Новата тенденция беше тествана и коментирана от изследователската група Healthnews.

Идеята, че мицеларната вода може да осигури резултати, подобни на сухия шампоан, има смисъл. Мицеларната вода съдържа молекули, които могат да привличат както вода, така и масло, така че би трябвало потенциално да улавя отлаганията на мръсотия върху корените на косата, точно както го прави върху кожата.

Още: Мицеларна вода - 5 ползи и начини на употреба

Недостатък, който често се отбелязва след използване на сухи шампоани, е „нишестеното“ покритие. След като използвате мицеларна вода, тя не трябва да остава там, което прави този метод по-привлекателен за мнозина.

Този метод обаче има още един съществен недостатък – неудобен е за нанасяне, след което косата остава мокра и трябва да се изсуши със сешоар, както след редовно измиване с шампоан. Следователно няма да е възможно да поддържате формата на прическата си, за разлика от използването на сух шампоан.

Що се отнася до безопасността на мицеларната вода за коса, експертите препоръчват повишено внимание.

Няма научни доказателства, че мицеларната вода е безопасна за използване върху косата или скалпа. Въпреки че това може да ви даде желаните резултати, важно е да се отбележи, че мицеларната вода е формулирана специално за кожата на лицето. Ефектите от многократната употреба върху скалпа са неизвестни.

Още: Какво може да направи мицеларната вода: 7 домакински употреби, за които никога не сте чували

Ето защо мицеларната вода не трябва да се използва като универсално лечение за мазна коса.

Въпреки че мицеларната вода може да има някои потенциални ползи за намаляване на омазняването, липсата на научни изследвания по отношение на нейната цялостна безопасност и въздействие върху здравето на скалпа означава, че дългосрочното здраве на скалпа и косата може да бъде по-добре обслужвано чрез поддържане на редовна практика на измиване на косата.

Защо е полезна мицеларната вода и как да я използваме

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес