Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подготовка на тялото за деня: защо е добре да се разтягате след сън

25 юни 2024, 19:22 часа

Оказва се, че сутрешното разтягане е не само приятно, но и изключително важно за тялото ни.

Реклама

Защо е полезно да се разтягате след сън?

Разтягането след сън е рефлекс, който се проявява по време на прехода към будно състояние. Той изпълнява няколко важни функции за организма:

- Стимулиране на мускулите: По време на сън мускулите се отпускат. Разтягането помага за "събуждането" и подготовката на мускулите и ставите за дневните дейности.

- Подобряване на кръвообращението: През нощта метаболитните процеси се забавят, потокът на течности в организма се става по-бавен. Стречингът спомага за ускоряване на кръвния и лимфния поток и активно доставя кислород и хранителни вещества до всички части на тялото.

- Намаляване на стреса: Разтягането на мускулите освобождава от евентуално напрежение - невинаги спим в удобна позиция. Това означава, че то помага да се настроим за предстоящия ден.

Мощна сутрешна рутина, която ще ви направи успешни в живота

Разтягането често е придружено от прозяване - то насища мозъка с кислород след нощния сън, помага за регулиране на температурата на мозъка и за "включването му" за работа през деня.

Лекарите са единодушни, че прозявката помага за по-бързото събуждане. Основното е да не правите резки движения - процесът на преминаване към дневна активност трябва да бъде постепенен.

Между другото, не само хората, но и много животни и дори птици изпитват нужда да се протягат сутрин. Ако сте щастлив собственик на котка, вероятно сте забелязали, че след сън вашият любимец първо разтяга и размята лапичките си. И в йога има класическа поза "куче, обърнато надолу", която напомня на кучешките "разтягания".

Как да направим разтягането още по-ефективно?

Следващия път, когато се събудите, не бързайте да ставате от леглото. Разтягайте се и позирайте за удоволствие! Ако всяка сутрин отделяте по няколко минути за това, тялото ви ще стане по-пластично, гъвкаво и грациозно. А за да направите разтягането по-ефективно, можете да го допълните с няколко упражнения.

Изпълнявайте ги, лежейки в леглото, като махнете възглавницата. Дишайте равномерно, дълбоко.

1. В легнало положение по гръб се протягайте сладко в продължение на 1 минута. Правете всякакви движения, които са приятни за тялото. Представете си в ума си как мускулите и сухожилията ви се разтягат, изпълват се с енергия, стават тонизирани.

Кога е най-добре да се тренира - сутрин или вечер?

2. Време е да активирате диагоналните мускулни вериги! Редувайте се да протягате нагоре дясната си ръка и надолу левия си крак и обратно. Издърпайте крака към себе си. Задръжте във всяка поза за 30 секунди, повторете упражненията 3 пъти. Сега тялото се освобождава от блоковете и мускулите започват да се движат по-добре един спрямо друг.

3. Изпънете задната част на тялото си! Спуснете ръцете си покрай торса. Издърпайте двата крака към себе си, като притискате долната част на гърба си към леглото. Ако усещате напрежение в някоя част на тялото - насочете вниманието и дишането си натам, представете си, че при издишване напрежението изчезва и жизнената енергия започва да циркулира свободно в тази област.

Накрая вдигнете ръцете и краката си под ъгъл 90 градуса спрямо леглото и ги разклащайте в продължение на 30 секунди, като освобождавате напрежението и активирате потока на течностите в тялото.

Сега можете да станете от леглото, без да правите резки движения. Денят ви ще е прекрасен след това!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес