Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко вода трябва да пием на ден през летните месеци

19 юни 2024, 20:25 часа

„Не прекалявайте!“: предупреждава лекаря

Реклама

На възрастните често се препоръчва да пият вода най-малко 1,5 - 2 литра вода на ден. Доколко е оправдана тази препоръка и необходимо ли е да увеличите количеството течности, които пиете през лятото, когато е горещо? - на тези въпроси отговори Андрей Поздняков, специалист по инфекциозни заболявания.

„Сега твърдението за незаменимите два литра вода, изпити през деня, вече не е безусловна препоръка за действие, трябва да пиете според нуждите на организма“, казва д-р Поздняков.

Трябва да вземете предвид и загубата на влага в тялото: чрез изпотяване, което се увеличава при горещо време и по време на физическа активност. Децата също трябва да получават течности, но що се отнася до възрастните, тяхното чувство за жажда е притъпено, те трябва да следят режима си на пиене.

Не си позволявайте обезводняване: Как да пиете вода през лятото

Обикновено те говорят за липса на вода, за дехидратация. Може ли да има излишък? Какво означава това?

Андрей Поздняков: Излишната течност е изключително вредна. Чистата вода се абсорбира в стомашно-чревния тракт и навлиза в кръвта, разреждайки електролитния състав на течната част на кръвта - плазмата. Това се нарича хипоосмоларно състояние. В плазмата електролитите, предимно натрий, стават „по-малко от нормалното“ в клетките, те съответно стават „повече“ и според физическия закон на осмозата течността започва да навлиза в клетките в излишък, което ги кара да набъбват и набъбвам.

Това състояние е особено опасно за нервните клетки - появява се подуване на мозъка, което може да бъде фатално. В историята на спорта са описани такива случаи сред маратонци. Леките случаи на такива хипонатриемични състояния преминават без следа, но с неприятни симптоми: слабост, замаяност, понижено кръвно налягане и припадък. В тежки случаи можете да получите доста сериозни проблеми.

Правилна ли е препоръката да се пие според жаждата? И трябва ли да се пие само вода или можете да я замените с други напитки?

Андрей Поздняков: Сега тази препоръка за здрави хора се признава за най-правилна. Механизмът за регулиране на водно-електролитния състав на нашето тяло е много древен и добре работещ, няма нужда да се намесваме в неговата работа.

Не можете напълно да замените водата, но можете да я допълвате. Тялото ще вземе съдържащата се там течност от всяка напитка.

Но водата е най-подходяща за утоляване на жаждата - тя е най-еволюционно древната напитка и тялото ни възприема водата най-добре.

Струва ли си да увеличите количеството вода, което пиете на ден през лятото?

Андрей Поздняков: Ако е горещо и се потите, загубата на течности се увеличава и в този случай трябва да пиете повече. Но в някои региони, където лятото не е горещо и увеличаването на консумацията на течности не винаги е необходимо.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес