Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какъв начин витамин D влияе на артериите ни

21 ноември 2021, 11:00 часа

Витамин D е познат с многобройните си свойства и знаем, че синтезът му може да се осъществи и от слънчевата светлина. При нормално излагане на слънце в организма ни се натрупва достатъчно количество от витамина. Той е мастноразтворим и се включва в редица процеси в тялото ни. Чрез приема му се укрепва имунната система, редуцират се нивата на стрес и депресия, контролира се здравословното тегло и др.

Но това са само част от значимите му ползи. Вероятно повечето от вас не знаят, че витамин D също така се бори и с процесите на втвърдяване на артериалните стени, което води до заболявания на сърдечно-съдовата система и хипертония.

За доказването на положителното влияние на витамина върху организма ни са проведени редица изследвания и проучвания, едно от които констатира, че след ежедневен прием на международно приетите единици витамин D3 в продължение на 4 месеца, при участниците се наблюдава значително спад във втвърдяването на артериалните стени. Това е важно, тъй като прекаленото им втвърдяване може да доведе до сърдечни проблеми, повишено кръвно налягане и т.н.

По какъв начин витамин D влияе на артериите ни?

Вече споменахме някои от ползите и ефектите от достатъчните количества витамин D в организма ни. Трябва да споделим обаче и мненията на специалисти. Доктор Ерик Берг съставя проучвания и споделя, че витаминът има способността да подобри еластичността на артериалните стени и да намали възникнали възпаления, както и да защити организма от появата на нови такива. 

Друго проучване от 2013 г. сочи, че витамин D е сред най-мощните и необходими на организма ни вещества, които имат силни противовъзпалителни свойства. След наблюдаване на пациенти при наложен прием на 1000 международни единици от витамина ежедневно, се констатира значително подобряване на състоянието на артериите и организма като цяло. Проучванията са безброй, а резултатите водят до едни и същи заключения в полза на мастноразтворимия витамин. 

Важно е да споменем, че статията е само с информативна цел. Не предприемайте никакви действия без консултация с вашия личен лекар. Особено ако сте предразположени към развитие на сърдечносъдови заболявания или вече имате съществуващи такива. Не приемайте никакви хранителни добавки, ако не сте сигурни в необходимостта и количеството, направете необходимите изследвания и се доверете на специалист. Препоръчваме ви обаче да си набавяте витамин D особено през зимата, тъй като слънчевите лъчи са по-малко и слаби, а той остава все така важен за организма ни. Може да го откриете и в храни като риба, яйца, месо, морски дарове, черен дроб и други.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес