Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овесените ядки са полезни, но хора с тези заболявания трябва да бъдат особено внимателни

02 октомври 2024, 16:52 часа

Овесената каша става все по-популярна храна за всички поколения. Съдържа много фибри, има благоприятен ефект върху чревната микрофлора, но не е от полза за всички.

Биотехнологът Димитрий Бистров разкри, че някои хора трябва да бъдат особено предпазливи.

"Хората със синдром на раздразнените черва или други стомашно-чревни проблеми трябва да бъдат внимателни и постепенно да въведат овесена каша в диетата си" - каза той.

Вижте още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Фитиновата киселина, която се намира в овесените ядки, може да попречи на усвояването на калций, магнезий, желязо и цинк. При хора с небалансирано хранене това води до липса на важни микроелементи.

При някои овесените ядки могат да причинят индивидуални алергични реакции: кожен обрив, сърбеж, подуване, дори анафилактичен шок в особено тежки случаи.

Изследователи наскоро проучиха как консумацията на овесени ядки може да повлияе на нивата на инсулина =, загубата на тегло и намаляването на риска от диабет. Според резултатите от проучването консумацията на тези храни се счита за полезна форма на диетична интервенция, особено при хора, които имат лошо контролиран диабет тип Бета-глюкан, разтворими фибри, присъстващи в овеса, може да помогне за намаляване на нивата на глюкоза и холестерол - заключават изследователите.

Въпреки това, хората с диабет и други метаболитни нарушения се съветват да следят количеството овесени ядки, които консумират.

Роксана Ехсани, регистриран диетолог и диетолог, предупреждава, че „ако имате чувствителен стомах, фибрите в овесените ядки могат да причинят подуване и газове“. Така че, ако ви е трудно да понасяте храни с високо съдържание на фибри, може да помислите за алтернативи с по-малко фибри.

Вижте още: Лекар: Този есенен зеленчук разрежда кръвта и "елиминира" тромби

За хората с целиакия е важно да търсят сертифициран овес без глутен, тъй като обикновеният овес често може да съдържа глутен.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес