Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване, подобряване на паметта и още 5 причини да ядете извара възможно най-често

22 септември 2024, 06:00 часа

Богата на селен и цинк, изварата е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, бъбреците, ставите и стомашно-чревния тракт. Нека разберем защо трябва да я консумирате възможно най-често.
 
Когато се чудим за ползите от млечните продукти, включително изварата, първото нещо, което ни идва наум, е високото съдържание на калций. За какво друго е полезна изварата? Оказва се, че тя има много полезни качества.

Помага за подобряване на паметта

Всичко е свързано с витамин В12, на който изварата е богата. Една порция (около 150 г) съдържа 0,9 мкг от този витамин, докато дневната доза се равнява на 2,4 мкг. Това означава, че почти половината от необходимото в изварата определено е налице.

Още: Безсолна извара: Най-добрият лек за здравето на черния дроб

Енергизира

Тук е заслугата и на друг витамин от групата В - В2. Той е от съществено значение за функционирането на някои ензими в организма и може да ви помогне да се заредите с енергия.

Витамин В2 е много важен и за здравословния метаболизъм и енергийния обмен в клетките. Недостигът му може да доведе до умора, депресия и проблеми с черния дроб в по-тежки случаи.

Осигурява растеж на мускулната маса

Още: Как се прави извара от суроватка

На тези, които спортуват, се препоръчва да изяждат малка порция извара преди тренировка. Това може да помогне на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка и също така да насърчи здравословния метаболизъм. Казеинът и протеинът на козето мляко също така ще спомогнат за качественото усвояване на различни аминокиселини, което ще има положителен ефект върху растежа на мускулната маса.

Предпазва щитовидната жлеза

За да може щитовидната ни жлеза да работи без прекъсвания, тя се нуждае не само от йод, но и от селен. Този елемент влияе и върху състоянието на кожата. Притежаващ антиоксидантни свойства, селенът в различни комплекси помага в борбата с вирусите, системните възпаления, автоимунните процеси и дори клетъчните мутации, водещи до рак. Ето защо при недостиг на елемента са възможни здравословни проблеми.

Укрепва костите

Още: Може ли да се яде извара всеки ден?

Тук ще говорим за калция. Именно за този елемент се сещаме най-често, когато става дума за извара. Една чаша 2% извара съдържа около 227 mg калций, което е 20% от дневната норма.

Освен върху скелета, калцият оказва благоприятно въздействие и върху хормоналната система и дори помага за предотвратяване на различни инфекциозни заболявания.

Той може да ви помогне да отслабнете

Изварата е продукт с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на белтъчини, така че може да ви помогне да постигнете целите си за отслабване. Първо, изварата помага да се чувствате сити за дълго време, следователно ще ядете по-малко. Второ, този продукт не се отлага в мастните депа, така че може да се консумира дори от тези, които са на диета.

За да разнообразите менюто, комбинирайте изварата с горски плодове, ядки, плодове и мед.

Подобрява чревната функция

Млечнокиселите бактерии, открити в изварата, нормализират чревната перисталтика. Въпреки това е добре да се помни, че хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, особено в острата фаза, е по-добре да ядат извара само в преработена форма: кнедли, кашкавал, запеканка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес