Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От кои храни трябва да се откажете след тридесетте?

26 септември 2024, 18:00 часа

Факт е, че тялото се променя с възрастта и неща, които може да са ни харесвали, когато сме били на двадесет години, ни създават проблеми в по-късен етап от живота, особено що се отнася до здравето и храненето. Когато навършим 30 години, много неща се променят, включително и менюто ни. Специалистите по хранене са съставили списък с храни, за които е най-добре да забравите след тридесетте.

Коктейли и бира

С възрастта организмът реагира зле на алкохола. Освен това става все по-трудно да се наспите добре, ако в организма ви има алкохол. Докато през 20-те си години може да сте били в състояние да изпълнявате работата си с минимален сън, през 30-те това не е така. Безсънните нощи водят до глад за въглехидрати и захар на следващия ден, което може да допринесе за по-нататъшно увеличаване на теглото.

Още: 6 храни, които развалят зъбите ни още от детството

Освен това алкохолът „изсмуква“ влагата от кожата, което временно прави бръчките по-видими, а с течение на времето кожата губи еластичност и се образуват нови бръчки.

Газирани напитки

Ако смятате да създадете семейство, третирайте газираните напитки като враг. Газираните сокове са богати на оцветители, които са основният източник на добавена захар. Захарта не само влияе негативно на овулацията, но е свързана и с лошата подвижност на сперматозоидите, което може да затрудни зачеването.

Ароматизирани кисели млека

Още: Без лекарства: Най-добрите храни и напитки при запек

Решихте да се откажете от сладкото? Много източници на захар са скрити в по-малко очевидни храни като хляб, кетчуп и ароматизирано кисело мляко. Да, в ароматизираното кисело мляко може да има толкова захар, колкото в купа сладолед.

Месо на скара

Много хора обичат добре изпечено на скара месо, но трябва да се избягва прегорялото месо. Печенето на месо на скара, която е с открит пламък, може да доведе до отделяне на вредни химикали.

Сладкиши и бял хляб

Още: 11 храни, които ще поддържат щитовидната ви жлеза здрава

Ако тестото не е от пълнозърнесто брашно, откажете се от него. Организмът превръща рафинираните въглехидрати в захар и след това в глюкоза. Глюкозата е хранително вещество, което уврежда колагена и други протеини, борещи се с бръчките.

От друга страна, пълнозърнестите храни помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което помага за поддържане и намаляване на теглото.

Храни с подсладители

Изключването на токсини като изкуствени подсладители ще помогне на черния дроб да работи по-ефективно. За да ускорите процеса на детоксикация, елиминирайте храни, съдържащи изкуствени подсладители, като дъвки, бонбони и закуски без захар.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди

Най-популярните храни с най-високо съдържание на пестициди са ябълките, ягодите, гроздето, целината, прасковите, спанакът, чушките, краставиците и чери доматите.

Изследователите установяват, че мъжете, които са консумирали най-много пестициди с храната си, са имали много по-малко подвижни сперматозоиди от мъжете, които са консумирали най-малко.

Маргарин

Той е често срещана съставка в сладкишите, а някои хора го използват за мазане. Маргаринът обаче е пълен с трансмазнини, които са свързани със сърдечни заболявания и могат да ускорят процеса на стареене, като правят кожата по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Проучванията показват също, че консумацията на маргарин може да предизвика хронично възпаление, което също може да ускори появата на бръчки.

Сосове за чипс

Ако не можете да ядете начос без сос за потапяне, имаме лоши новини. Купените от магазина сосове, които се сервират към чипса, съдържат изкуствени оцветители, аромати и добавки. Освен това етикетът „с вкус на сирене“ означава, че не са направени с истинско сирене. По-добре е сами да нарежете сиренето, след което да го разтопите и сервирате.

Соев сос

Соевият сос само в една чаена лъжичка съдържа невероятните 879 милиграма натрий. Това означава, че той дехидратира организма и в никакъв случай не е добър избор за кожата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес