Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никой не може да живее без мезентериум, но какво всъщност е това

03 септември 2024, 13:11 часа

Въпреки че може никога да не достигне статута на рок звезда, на който се радват други части от човешкото тяло, като сърцето, черният дроб или белите дробове, мезентериумът официално получава статут на орган през 2017 г., с което общият брой на органите в човешкото тяло достигна 79.

Още: Науката дава отговор на въпроса: Защо всички имаме сополи

Какво представлява мезентериумът

Мезентериумът е лента от тъкани в храносмилателната система, която започва от панкреаса и продължава през тънките черва и дебелото черво, задържайки тези органи на мястото им.

Процесът за повишаване на статута до орган започва през 2012 г., когато изследователи от университета в Лимерик в Ирландия установяват, че мезентериумът е самостоятелен. Преди това е широко прието, че мезентериумът е съставен от множество прикрепени части, вместо да функционира като непрекъснат орган.

Функция на мезентериума

Освен самозадържането, има още един критерий, за да бъдете наречен орган - той трябва да изпълнява критична функция. От самото начало учените знаят, че мезентериумът поддържа червата на място, като ги прикрепя към коремната стена, което само по себе си е доста важно. „Няма докладвани случаи на хомо сапиен, живеещ без мезентериум“, казва изследователят и професор от университета в Лимерик Дж. Калвин Кофи през 2017 г.

Мезентериумът също е мястото, където се развиват всички коремни органи. Ако това не се случи правилно по време на развитието на плода, всякакви неща могат да се объркат. Например, червата могат да се усучат или колапсират, което може да причини смърт на тъканите или запушени кръвоносни съдове.

Лимфните възли също са разположени в мезентериума и това е важно, защото тези възли помагат на тялото да се бори с инфекциите, тъй като съдържат имунни клетки, а също така улавят вируси, бактерии и т.н.

И накрая, мезентериумът, когато е необходимо, може да произведе С-реактивен протеин. Този протеин е нещо като предупредителен изстрел, че тялото изпитва възпаление.

Още: Природни средства: Уникални продукти против стареене

Хистология на мезентериума

През 2021 г. учени публикуваха проучване потвърждаващо, че има само един мезентериум в тялото, към който са свързани всички коремни храносмилателни органи и че при животинските видове коремно-тазовите органи (стомах, черен дроб, черва и др.) са организирани в мезентериални и немезентериални домейни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес