Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете ТЕЗИ неща, защото домът ви ще става все по-мръсен

31 декември 2021, 11:25 часа
Реклама

Ако се стремите да поддържате дома си редовно изчистен и поддържан, но все пак усещате, че нещо ви липсва, може би не почиствате както трябва и допускате на пръв поглед незначителни грешки. Може причината да се крие и в навиците ви, затова днес ще разгледаме някои от тях, които възпрепятстват пълната чистота и блясък на дома ви.

Натрупвате ненужна хартия

Тя може да е под различна форма – сметки за ток и вода, флаери, брошури, каталози, касови бележки и т.н. На първо място, те създават допълнителна бъркотия и са предпоставка за натрупването на повече прах. По-добре изхвърлете тези бележки, които не са важни и нужни, или ги рециклирайте.

Оставяте мокрите си кърпи в банята

Не връщайте обратно кърпите и халатите в банята, докато не изсъхнат. Мокри те са предпоставка за образуването на мухъл в помещението.

Използвате твърде много и разнообразни препарати за почистване

По-голямо количество препарат в повечето случаи дори не значи повече чистота, а точно обратното. Спазвайте препоръките и дозировките, предписани от производителя, за да не прекалите с количеството, което е  предпоставка за по-бързото замърсяване на дома.

Почиствате с мръсни пособия

Ако преди да започнете с чистенето, не сте се погрижили за чистотата на парцала, прахосмукачката, мопа и т.н., то почти няма смисъл да се трудите – замърсяванията, които са останали по тези уреди и предмети, ще се разпространят отново.

Използвате една кърпа за цялата баня

Един от най-лошите навици, които не забелязвате е, че използвате само една кърпа или един парцал, за да почистите няколко помещения. Но по този начин вместо да се отървете от прахта и замърсяванията, вие само прехвърляте мръсотията от едно място на друго.

Оставяте мръсни съдове задълго в мивката

Това е още една предпоставка за развиване и разпространяване на бактерии. Измивайте съдовете си навреме, за да не рискувате бактерии из цялата ви кухня.

Влизате вкъщи с обувки

Ужасна грешка, която замърсява дома ви и внася в него различни бактерии и микроорганизми, които могат да нанесат сериозни последици. 

Не съхранявате препаратите си правилно

В търсене сте на идеалния препарат, а когато го откриете просто го забравяте някъде из дома. Това е грешка, за да е всичко наред, съхранявайте препаратите си спрямо предписанията на производителя.

Оставяте развалена храна в хладилника си 

Това може да се дължи и на факта, че не подреждате хладилника си правилно. Но в никакъв случай не бива да оставяте развалената храна задълго при останалите, тъй като бактериите може да се разпространят и по тях.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес