Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ мийте яйцата си – Ето защо

01 март 2022, 15:20 часа
Реклама

Има много смисъл, че бихте искали да измиете храната, която ядете, преди да я приготвите. Когато става въпрос за това, което поставяте в тялото си, колкото по-чисто е, толкова по-добре, нали? Е, със сигурност би било хубаво, ако нещата бяха толкова прости, когато ставаше дума за замърсяване на храната. Но в случай на някои храни, измиването им не прави практически нищо. А за някои други измиването може да причини повече вреда, отколкото полза. И двете могат да бъдат случаят, когато става въпрос за яйца.

НЕ знаете това за ЯЙЦАТА, които купувате

Разбира се, би било голям подвиг да измиете частта от яйцето, която ще ядете. Но много готвачи обичат най-малкото да изплакват яйцето в черупката, преди да го счупят или сварят, за да се уверят, че няма задържана мръсотия или микроби. Но истината е, че това всъщност вече е направено - и вероятно по-задълбочено, отколкото дори най-задълбоченият джермофоб би могъл да го направи.

Съществуват федерални разпоредби, които изискват измиване на всички търговски произведени яйца. Процесът премахва естествено защитно покритие, наречено „цъфтеж“ или „кутикула“ от повърхността на яйцето. След като яйцето се измие, върху повърхността на яйцето се нанася филм от ядливо минерално масло. Този филм е там, за да предпази всякакви бактерии от проникване в него и потенциално замърсяване на яйцето.

Въпреки това, дори с това знание, все още може да се чувствате склонни да измиете яйцата още веднъж набързо - в края на краищата това яйце е проправило път от ферма до кашон, който седи на рафт за хранителни стоки и в пазарска чанта. Но дори диетолозите казват, че измиването на яйцата не е необходимо - и всъщност може да доведе до развитие на бактерии.

Никога НЕ поставяйте ЯЙЦАТА в тази част на хладилника

Ако измиете яйцето, преди да го сготвите, тъй като черупката му е пореста, водата може да изтласка бактерии в яйцето. Това е особено вярно, ако използвате студена или течаща вода. Има потенциал за образуване на бактерии на повърхността на вашето яйце, но като го измиете, вие влошавате нещата. Тъй като черупката е толкова пореста, вие я избутвате обратно през повърхността на яйцето, а това крие много по-голям риск от замърсяване на частта от яйцето, която всъщност ще ядете.

Пресните яйца във фермата, които не са преминали през строгия търговски процес на измиване, имат по-голям потенциал да влязат в контакт с мръсотия. Въпреки това все още не се препоръчва да ги миете. А ако ги миете, уверете се, че използвате топла вода и избягвайте сапун. Но когато става въпрос за продавани в търговската мрежа яйца, не ги мийте – спестете си време и запазете бактериите там, където им е мястото.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес