Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не се издавайте – това са 6-те показателя за ниско САМОЧУВСТВИЕ, които пречат

02 ноември 2021, 10:39 часа
Реклама

Всеки има своите възходи и падения спрямо самооценката си, но понякога издаваме ниското самочувствие чрез действия, за които не сме подозирали, че могат да разкрият същността ни. Нека видим кои са най-честите признаци, които издават ниската самооценка:

Прекалено позитивни сте

От една страна, е препоръчително да гледаме оптимистично на живота, но прекаленият позитивизъм може да прикрива и емоционална несигурност. Понякога хората, които не са достатъчно уверени в себе си, прикриват всичките си притеснения зад фалшиви усмивки и ги използват за отвличане на вниманието от същинския проблем.

Всеки път търсите перфектен резултат

Перфекционизмът също може да бъде разглеждан като признак за ниско самочувствие. Стремежът към идеални резултати показва, че дадената персона не е достатъчно сигурна за успеха на постигнатите резултатии продължава да се стреми към подобряването им.

Склонни сте да обвинявате другите

Хората с ниска самооценка, дори тя да е такава, често не виждат вината в себе си, а се опитват да я припишат на някого друг. Като защитна стена те използват обвиняването на близък за провала им, като е немислимо да се извинят или пък да признаят, че са сгрешили.

Не можете да приемете обратна връзка или градивна критика

Независимо в какъв аспект е критиката, ако човек не може да я приеме, може би това отново издава ниското му самочувствие. Ако обратната връзка не отговаря на очакванията ви, истината може да бъде трудна за преглъщане и дори да понижи самочувствието ви. В подобни ситуации е препоръчително да извлечете максимума от тях и ползите, като също се гордеете и с постигнатото, защото наистина сте вложили много старание.

Трудно казвате "не"

Хората с по-ниско самочувствие не могат да отказват услуги или да отговарят отрицателно на различни запитвания. Опитвате се да угодите на всички, не искате да се разстройват и да ви се насърдят, а искате да сте любезни и отзивчиви, това се случва дори и с цената на вашето достойнство. Хората с по-високо самочувствие поставят себе си на първо място, а това, че вие се пренебрегвате и правите неща, които не ви допадат, защото не можете да отказвате, е признак за ниска самооценка.

Постоянно споделяне на положителното

Ако бързате да споделите хубавите неща, които са ви се случили, на момента с приятелите си или пък да постнете в социалните мрежи, също може да ви индикира като хора с ниско самочувствие. Прекаленото демонстриране на хубав и щастлив живот може да показва, че се опитвате да прикриете други проблеми и че нещо ви липсва. За да сте удовлетворени, ви е нужно постоянното одобрение и харесване от околните.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес