Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не са за всеки джоб: Най-скъпите храни в света

27 юли 2024, 12:35 часа

В света на гурме кухнята се срещат някои от най-екстравагантните и скъпи храни, всяка от които има уникални качества и често богата културна история. Тези луксозни деликатеси варират от редки съставки до старателно изработени ястия, като често се предлагат на астрономически цени, които отразяват тяхната рядкост, трудоемко производство и изключителен вкус.

1. Шафран

Известен като „червеното злато“, шафранът е най-скъпата подправка в света, като цената му достига 5000 долара за килограм. Тази висока цена се дължи на трудоемкия процес на събиране на шафрана, който включва ръчно бране на малките стигми от всеки цвят на Crocus sativus. За производството на един килограм шафран са необходими около 75 000 цвята. Тази подправка се цени заради уникалния си вкус, яркия си цвят и лечебните си свойства, което я прави основна част от луксозните ястия по целия свят.

10 от най-редки и скъпи храни в света

2. Бели трюфели

Белите трюфели, които се срещат предимно в горите на Северна Италия, са друго кулинарно бижу. Те се ценят заради интензивния си аромат и землист вкус, като цените им достигат до 3600 долара за килограм. Тези гъби са известни с това, че са трудни за култивиране, тъй като растат в симбиоза с корените на някои дървета. Ловците на трюфели, които често използват специално обучени кучета, ги търсят в дивата природа. Високата цена се дължи на тяхната рядкост, сезонна наличност и сложния процес на ловуване.

3. Говеждо Wagyu

Говеждото месо Wagyu, особено сортът Kobe от Япония, е известно с изключителната си мраморност и крехкост. Внимателното отглеждане, хранене и отглеждане на тези говеда води до продукт, който може да се продаде за над 200 долара на килограм. Кравите често се масажират и се хранят със специална храна, за да се гарантира, че месото им ще придобие перфектна текстура и вкус, което допринася за статута му на символ на разкош.

Най-скъпите храни в света

4. Синя риба тон

Синята риба тон, особено екземплярите, които се продават на търг в японския рибен пазар Цукиджи, може да достигне зашеметяващи цени. През 2019 г. един-единствен екземпляр червен тон беше продаден за 3,1 млн. долара. Тази риба се цени заради богатото си мазно месо, което е деликатес в сушито и сашимито. Прекомерният улов прави червения тон все по-рядък, което повишава цените, тъй като търсенето продължава да расте.

5. Хайвер на Almas

Хайверът Almas, получен от яйцата на рядката есетра белуга албинос, е един от най-скъпите хайвери, чиято цена достига 25 000 долара за килограм. Този хайвер е известен със своя деликатен, маслен вкус и обикновено се продава в луксозни, позлатени кутии. Рядкостта на есетрата албинос и трудоемкият процес на събиране и обработка на хайвера допринасят за високата му цена.

6. Кафе Копи Лувак

Копи Лувак, или кафе от цибетка, е едно от най-скъпите кафета в света, като цените му варират от 100 до 600 долара за килограм. Уникалният метод на преработка включва консумацията на череши от цивети, които след това преминават през храносмилателната им система. Зърната се събират от изпражненията, почистват се и се изпичат. Счита се, че този процес подобрява вкуса на кафето, като създава мека и по-малко кисела напитка.

Тези храни представляват върхът на кулинарния лукс, често запазен за тези, които са готови да платят по-висока цена за уникални, необикновени гастрономически преживявания. Всеки артикул не само предлага отличителен вкус, но и разказва история за културното наследство, щателната изработка и това, докъде са готови да стигнат хората, за да се насладят на най-хубавите неща в живота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес