Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвъряйте черупките от яйца - ето как да ги използвате!

04 септември 2022, 15:00 часа

Онзи ден правех математика колко приблизително яйца ям всяка година. Прецених около 500. Това са много яйца. И впоследствие това са много черупки от яйца, които да хвърлите в кошчето. Почувствах се странно, като разбрах, че изхвърлям около 500 черупки от яйца годишно. И не природозащитникът в мен ме караше да се чувствам зле — а желанието ми да бъда пестелив и хитър; просто имах чувството, че трябва да има някакъв страхотен начин да извлечем допълнителни употреби от яйчените черупки.

Реклама

Оказва се, че има! И въпреки че не се доближавам до промяна на предназначението на черупките на всичките 500 яйца, които изяждам годишно, открих някои страхотни начини да се уверя, че някои от черупките ми на яйца служат двойно, вместо да взимам еднопосочен билет до контейнера за боклук.

1. Нахранете компостната си купчина

Ако имате компостна купчина, трябва да изпратите почти всичките си измамни яйчени черупки по този начин. Черупките ще се разлагат бързо и естествено и когато го направят, ще добавят много калций към вашата купчина. Често срещано погрешно схващане е, че не можете да поставите яйчени черупки в компостни купчини, защото черупката е твърде твърда, но това е далеч от истината. Също така е често срещано погрешно схващане, че неизмитите яйчени черупки ще замърсят компостната купчина със салмонела или че няма да се разградят поради яйчните протеини. В действителност няма достатъчно яйца от вътрешната страна на черупките, за да повлияе на компостната ви купчина, а топлината от компоста ще убие всички потенциални бактерии салмонела.

2. Направете кафето си по-приятно за пиене

Мразите ли колко горчива е сутрешната ви чаша кафе? Ето два съвета: прочетете нашия пример за кафе и добавете натрошени яйчени черупки към утайката, когато приготвяте чашата си. Знам, знам: звучи странно и грозно. Но черупките на яйцата служат за избистряне на кафето, което помага за намаляване на горчивия вкус (и те не добавят собствен вкус). Уверете се обаче, че използвате черупки от яйца, които са измити.

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

3. Третирайте раздразнената кожа

Черупките на яйцата са остри. Като такива бихте си помислили, че триенето им върху кожата ви ще раздразни кожата, а не че ще я излекува. Но лечение, направено от черупки и ябълков оцет, може да помогне за лечение на възпалена или порязвана кожа. Просто оставете малко натрошени яйчени черупки в купа с оцет, докато черупките се разтворят (ще отнеме ден или два), след което ги разтрийте върху кожата си и започнете да се чувствате по-добре! Яйчените черупки са с високо съдържание на калций, а калцият е почитан от времето лек за кожни проблеми от акне до обриви.

4. Поддържайте градината си щастлива

Черупките от яйца изпълняват двойна функция в градината. Ако ги смесите с почвата, те ще имат същото въздействие, както във вашия компост: те ще се разложат и ще доставят ценни хранителни вещества в почвата, което от своя страна ще направи вашите растения щастливи. И ако поръсите малко хрупкави яйчени черупки върху повърхността на почвата си, това ще отблъсне охлювите, които няма да се плъзгат по острите ръбове на черупката.

5. Пазете дрехите си от побеляване

Това звучи странно, но напълно работи. Ако добавите малко черупки от яйца и резенчета лимон в торбичка от тензух (или друга полупропусклива торбичка, подходяща за пране) и след това ги добавите към прането си, дрехите ви ще запазят цвета си по-добре. Черупките поддържат цвета на дрехите ви, като предотвратяват отлаганията от сапун, отговорни за превръщането на дрехите в сиви и мръсни.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

6. Направете подложка за почистване

Нямате подложка за почистване? Или имате подложка за почистване, в която все още има мръсотия от последния съд, който сте измили? Не се безпокойте! Натрошете малко черупки от яйца и ги намажете със сапунена вода. След това добавете черупките и сапуна към гъба или кърпа за съдове и почистете тенджерите и тиганите от всякакви досадни парчета храна. Черупките са достатъчно остри, за да бъдат абразивни, но не толкова остри, че да повредят съдовете ви.

7. Направете домашен тебешир

Правенето на домашен тебешир е не само страхотно, но и невероятно лесно. Просто смесете една чаена лъжичка брашно с една чаена чаша гореща вода, след което добавете една супена лъжица натрошени черупки от яйца и малко оцветител за храна. Оформете тебешира, оставете го да изсъхне за няколко дни и се насладете на невероятно забавно използване на остатъчни черупки от яйца.

8. Шегувайте се с приятелите си

Само с малко работа можете да изпечете торта в предимно цяла яйчена черупка. Всичко, което трябва да направите, е да изрежете малко цяло яйце, да изпразните съдържанието, да го напълните с кексово тесто и да го изпечете. Сладкишите с яйчени черупки ще изглеждат и ще се усещат точно като твърдо сварени яйца отвън, създавайки забавен момент, когато някой посегне към това, което според него е твърдо сварена закуска.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес