Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете си освежаващ мандаринов тоник за кожата

05 януари 2022, 19:20 часа

През зимата навсякъде се носи аромат на мандарини. Те са се превърнали в символ на зимните празници. Мандарините са вкусни и полезни, служат като ароматизатор за къщата, а освен това са и много полезни в грижата за постигане на мека и гладка кожа. Използвайте цитрусите в козметиката и си направете маска за коса или лице, а може и скраб за тяло. Подготовката е бърза и лесна. Получените продукти пък са ефикасни, а също ухаят приятно.

Корите на мандарината се ползват най-често за ароматизатори. Могат да бъдат поставени навсякъде и ароматът им се носи в продължение на дни. Ползват се обаче не само за ароматерапия. Може да ги ползвате  и за направата на мандаринов тоник за лице. Обелете една мандарина за целта и залейте корите ѝ с кипяща вода.

Оставете така за около половин час. Отцедете после водата през марля. По този начин ще премахнете малките парченца, намиращи се от вътрешната страна на кората. Така ще получите цитрусов тоник, с който е добре да обтривате лицето сутрин и вечер с помощта на памучен тампон. Мандариновите кори са наситени с фибри и витамин C. Те освежават и се стягат порите на кожата. Не забравяйте обаче да съхранявате тоника в хладилник в продължение на не повече от една седмица.

Може да използвате мандарината в грижата за лицето и като маска. Изсушете кората от един плод, след което я смелете в кафемелачка. Ще стане на прах. Смесете една супена лъжица  с 1 ч.л. заквасена сметана и 1 разбит яйчен жълтък. Нанесете сместа върху лицето си и я оставете да подейства за 15-20 минути. Накрая изплакнете с топла вода.

Ако страдате от мазна кожа, ще ви помогне смес от една мандарина, 2 с.л. кисело мляко и лимонов сок. Смачкайте сърцевината на плода и я разбъркайте с киселото мляко. Добавете няколко капки лимонов сок. Може да използвате един яйчен белтък, вместо кисело мляко, ако не разполагате с продукта. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете на лицето за 15-20 минути, а после изплакнете с хладка вода. Маската стеснява порите и премахва мазния блясък по лицето.

В случай, че кожата ви е суха, мандарините пак могат да помогнат. Направете си маска с ексфолиращ ефект. Тя ще премахне мъртвия слой кожа. Прави я по-гладка и сияйна. Нарежете на дребно или настържете една обелена мандарина. Добавете към нея 1 ч.л. сметана и 1 с.л. ечемик или овесени ядки. Смелете ги предварително в блендер. Разбъркайте добре сместа. Нанесете по лицето с помощта на леки масажиращи движения. Така ще ексфолирате кожата. Почакайте 15 минути и свалете с тампон или кърпа, а след това измийте с топла вода.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес