Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На колко градуса е най-добре да духа климатикът през по-топлите дни?

06 септември 2023, 18:44 часа
Реклама

През по-топлите дни използването на климатични устройства нараства много – в последно време тази практика е почти задължителна. Но, независимо от целия комфорт, който климатикът е способен да ви осигури, би трябвало да сте наясно с някои положения, които могат пряко да повлияят както на здравето ви, така и на портфейла.

Ако не обръщате дължимото внимание на поддръжката му, климатикът дори може да се превърне в средство за разпространение на болести по въздуха. Алергични заболявания и ринит са някои от неразположенията, причинявани от климатични системи, които не са били поддържани правилно. Ето някои основни съвети, които може допълнително да подобрят средата около вас във все още горещите дни.

Почистването

Един от моментите, които заслужават по-голямо внимание, е поддържането на климатика чист поради постоянното му използване през летните дни. Използвайте суха кърпа за почистване на вътрешното тяло и дистанционното управление. Ако вътрешното тяло е много замърсено, използвайте кърпа, навлажнена с чиста вода, избягвайте използването на химически продукти. Предният панел на вътрешното тяло може да се сваля. Внимателно го отстранете и използвайте суха кърпа, за да го почистите. Отворете предния панел и внимателно извадете филтрите.

Колко ток харчи един климатик през лятото

Проверете дали вашият уред има HEPA-филтър или филтър с активен въглен. Само някои модели имат тези филтри. В такива случаи не използвайте вода, а ги почиствайте само с прахосмукачка или ги сменете. След като извадите найлоновите филтри, почистете ги с прахосмукачка и след това под течаща вода. Използвайте неутрален сапун, ако е необходимо. Подсушете добре частите, преди да ги поставите обратно в уреда. Тези мерки имат за цел да направят въздуха, циркулиращ из вашата среда, по-здравословен и да помогнат с цел намаляването на потребление на енергия. Климатизираната среда с чист и безопасен въздух е от първостепенно значение.

Профилактика

Друг много важен момент е от време на време да търсите помощта на тясно профилиран специалист с цел пълен преглед на климатика. Той ще прецени работата му, ще анализира производителността, натоварването с газ, ще извърши почистване на външното тяло и дори подмяна на компонент, ако е необходимо.

Характеристики на околната среда

Климатикът трябва да е подходящ за вашата околна среда. Използването на уреди с по-малък от нужния размер може да увеличи енергийната консумация и да попречи на достигането на оптимални температури за охлаждане. Някои важни точки, които би трябвало да имате предвид, са следните: размерът на помещението, появата на слънчева светлина, броят на обикновено присъстващите хора, броят и размерите на вратите и прозорците.

Никога НЕ правете това с климатика

Перфектната температура

Стремейки се да имат среда с приятна температура и същевременно контрол върху консумацията на електроенергия, много потребители се чудят каква е идеалната температура за поддържане на климатика им. Експертите смятат, че идеалната температура за климатизация на закрито през лятото е между 23°C и 26°C. Поддържането на вашето устройство в този диапазон ще осигури спестявания от сметката ви за електричество и топлинен комфорт. Ако обаче е твърде горещо, можете да го настроите на степени между 20°C и 23°C.

Правилният избор

В случай, че следвате тези съвети и предпазни мерки, определено ще имате много по-приятна климатична среда и ще спестите пари. Закупуването на погрешен модел климатик ще причини по-висока консумация на енергия. Потребителите често обвиняват устройството за ниската му производителност – а в действителност просто избраният климатик не е най-подходящият за съответната среда. За щастие, съществуват все по-икономични модели. Инсталирането на правилния климатик през лятото ще ви е голямо облекчение в горещите дни. За да изберете правилния модел, се консултирайте с компетентни специалисти и получете всички необходими напътствия.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес