Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусната рецепта за зелеви сармички

18 април 2022, 11:25 часа

Продукти:

100 грама ориз

1 кг. смляно свинско месо

1 кг. зелеви листа

4 глави лук

1 морков

1 сладка чушка

1 домат

3 супени лъжици доматено пюре

растително масло

дафинов лист

сол и пипер на вкус

подправки

Бурканите с лозови сарми на баба, с които ще си оближете пръстите

Начин на приготвяне:

Първо ще направите зелевите листа, като изрежете кочана и сварите зелето в голяма тенджера за 2 минути, а после, когато изстине, отделете листата едно по едно.

За плънката първо залейте ориза с вряла вода и го измийте добре, като позле изцедите водата хубаво и добавите смляното месо, като ще стане по-вкусно, ако месото не е много тлъсто.

Осолете добре и смесете хубаво двете съставки, а после нарежете лука на дребно, морковите на лентички и ги запържете в тиган за 5-7 минути и накрая добавете и чушката, нарязана на дребно.

Сега сложете доматеното пюре и разбъркайте, като оставите на котлона за около 2 минути, като бъркате постоянно.

Разделете готовите зеленчуци на две половини, като първата половина слагате към ориза и месото, а към другите зеленчуци в тигана прибавете 0,5 литра вода, сол, пипер и подправки.

Пробвате ли тази рецепта за турски лозови сармички - няма да ги правите по друг начин

Оставете да заври, махнете от огъня и сега започнете да правите сармите, като слагате малко плънка с ориз и зеленчуци в зелевия лист и го завивате внимателно в триъгълна форма.

В голяма тенджера на дъното сложете малко от останалата половина плънка, наредете отгоре сармите, върху тях слагате още зеленчукова плънка и пак сарми и когато вече няма сарми за редене, най-отгоре ги заливате с останалата плънка.

Доливате още 0,5 литра вода в тенджерата, слагате отгоре домати за вкус, дафинов лист и други предпочитани от вас подправки и оставяте да се варят на бавен огън за около 30-40 минути.

Да ви е сладко! 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес