Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На коя страна е по-добре да спим - лява или дясна

30 септември 2024, 18:17 часа

Сънят е от съществено значение за нашето физическо и психическо здраве, но качеството му не зависи само от продължителността, а и от позицията, в която спим. Може би сте чували, че различните пози за сън могат да повлияят на тялото ви по различен начин, но коя страна е по-добра – лявата или дясната? Нека разгледаме предимствата на всяка от тези позиции, както и как те могат да повлияят на здравето ни.

Ползите от спането на лявата страна

Спането на лявата страна се смята за по-добро за хора с проблеми с храносмилането и стомашни неразположения. Причината за това е анатомията на човешкото тяло – стомахът и панкреасът се намират главно в лявата част на коремната кухина. Когато лежим на лявата си страна, гравитацията подпомага по-доброто задържане на стомашното съдържание и предотвратява връщането на киселини и стомашни сокове обратно към хранопровода, което може да причини неприятен киселинен рефлукс.

Най-полезната поза за сън

Хората, страдащи от киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), често намират облекчение, когато изберат да спят на лявата страна. Тази позиция не само намалява риска от стомашни проблеми, но и осигурява по-спокоен сън, без да се налага да се будим поради дискомфорт.

Ползите от спането на дясната страна

Докато лявата страна е по-полезна за стомаха, спането на дясната страна може да се окаже по-добро за хора, които страдат от дихателни проблеми като сънна апнея. Проучвания показват, че дясностранният сън може да подпомогне по-доброто дишане, особено при хора с нарушения на съня. Изследване от 2011 г. установява, че пациентите със сънна апнея имат по-малко дихателни затруднения, когато спят на дясната страна, в сравнение със спането на гръб или на лявата страна.

спане, дрямка, сън

Също така, хора със сърдечна недостатъчност може да намерят облекчение, когато спят на дясната страна. Според проучвания това може да се дължи на намаляване на натиска върху сърцето, което облекчава сърдечната функция и спомага за по-добро общо усещане по време на сън.

Спане по гръб и по корем

Много хора предпочитат да спят по гръб или по корем, но и тези позиции имат своите предизвикателства. Спането по гръб, макар и идеално за предотвратяване на бръчки по лицето, може да предизвика хъркане и влошаване на сънната апнея. Тази позиция затруднява дишането, особено ако имаме проблеми с дихателната система или носим излишно тегло.

Коя е най-правилната поза за сън?

От друга страна, спането по корем може да доведе до поява на бръчки по лицето и повишено вътреочно налягане, което може да увеличи риска от очни заболявания като глаукома. Освен това тази позиция оказва значителен натиск върху врата и гръбначния стълб, което може да доведе до болки и дискомфорт при събуждане.

Как да подобрим качеството на съня?

Независимо на коя страна спите, има няколко начина да подобрите качеството на съня си. Използването на подходящи възглавници, които поддържат врата и гръбначния стълб в правилна позиция, може значително да намали напрежението в тялото. Също така е важно да променяте страната, на която спите, за да избегнете натоварването на едната страна на тялото.

Ако страдате от хронични болки или дихателни проблеми по време на сън, консултацията с лекар или специалист по съня може да ви помогне да намерите най-добрата позиция за вашето здраве.

Няма еднозначен отговор на въпроса коя страна е по-добра за сън – лявата или дясната, тъй като това зависи от индивидуалните нужди на всеки човек. Лявата страна може да помогне при стомашни проблеми и рефлукс, докато дясната е предпочитана за по-добро дишане и сърдечна функция. Важно е да се вслушваме в сигналите на тялото и да избираме позицията, която ни осигурява най-добър сън и усещане за комфорт.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес