Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да ядете яйца след срока им на годност – изненадващо

03 март 2022, 14:15 часа
Реклама

Ако срокът на годност на яйцата е изтекъл, не бързайте да изхвърляте яйцата. Ето какво всъщност означава тази дата и как да разберете дали яйцата са безопасни.

Има два типа хора: тези, които изхвърлят храна в момента, в който изтече срокът й на годност, и тези, които с гордост разбиват консерви с изтекъл срок на годност и ядат кутии за храна с мистериозен произход. Определено сме настроени към първия лагер, освен когато става въпрос за един вид храна: яйцата.

Причината? Отнема много време на яйцата, за да се развалят - дори ако имате яйца на петна или забележите жилави бели неща в яйцата си. Има и прост тест за откриване на яйца с изтекъл срок на годност, преди да ги разбиете. Просто се уверете, че изваждате яйцата от кашона по правилния начин, преди да започнете.

Никога НЕ поставяйте ЯЙЦАТА в тази част на хладилника

Какво означава датата на картонената кутия?

Вашата кутия за яйца е подпечатана с множество числа. Първо е дата, която почти винаги е дата на продажба или денят, до който магазин за хранителни стоки трябва да извади артикул от рафтовете. Работата е там, че това е съсредоточено върху качеството и свежестта, а не върху опасенията за безопасност или здраве.

На картонената кутия има още един номер: трицифрен код, наречен „юлианска дата“. Това е денят, в който яйцата ви са били поставени в кашона. Може да ви отнеме минута, за да го разберете, тъй като съответства на число от календарната година от една до 365. Така че 001 ще бъде 1 януари, а 365 ще представлява 31 декември. Отново, това число е най-полезно за определяне на свежестта.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати яйцата могат да се продават до 30 дни след като са били опаковани. Така че дори да са на склад и да не са изтекли, може да са на седмици.

Как да разберете дали яйцето ви е прясно

Направете теста за плуването във вода! Напълнете чаша с вода и пуснете яйцето вътре. Ако изплува, яйцето се е развалило. Изхвърлете го. Повечето развалени яйца ще миришат на сяра и всъщност ще крещят, че са за боклука.

Колко дълго можете да използвате яйца след датата?

Тестът за плаване е полезен, но също така е удобно да знаете обща времева рамка. Яйцата остават свежи между три и пет седмици след датата на продажба. Това е голям прозорец!

НЕ знаете това за ЯЙЦАТА, които купувате

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес