Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли тиганите с незалепващо покритие да ви разболеят?

26 юли 2024, 16:44 часа

Тиганите с незалепващо покритие улесняват готвенето. Но прекомерното им нагряване може да доведе до здравословни проблеми, включително треска от полимените изпарения. Това е рядко заболяване, което се причинява от вдишването на токсични изпарения, които се отделят от синтетичните материали на тиганите.

Полимерната димна треска е позната и под името “тефлонов грип”, кръстен на търговската марка свързана със съдовете за готвене, които имат незалепващо покритие. Те често се правят от поритетрафлуоретилен (PTFE) – химикал, който може и да отделя вредни изпарения при прегряване.

Когато PIFE се нагрее до висока температура, особено над 260 градуса по Целзий, той се разпада на фини частици, които може да попаднат в белите дробове и да причинят респираторни проблеми, отбелязва д-р Кели Крисна Джонсън – Арбър, медицински токсиколог в Джорджтаун. 

Започва като грип: Откриха болест, която може да се хване в кухнята

Хората, които вдишват тези токсични изпарения, могат да развият грипоподобни симптоми няколко часа по-късно. Тези симптоми, които включват висока температура, втрисане, кашлица, гадене, умора и главоболие, обикновено изчезват сами след ден или два без лечение.

„При някои хора, особено тези, които имат сърдечно или белодробно заболяване, тези симптоми могат да се влошат много и да причинят проблеми“, отбелязва Джонсън-Арбър.

През 2023 г. токсикологичните центрове в САЩ са регистрирали 267 предполагаеми случая на треска от полимерни изпарения, най-големият брой случаи от 2000 г. насам. Въпреки това, не всички случаи са свързани с домашна употреба на тигани с незалепващо покритие.

Вредни ли са тиганите с незалепващо покритие за вашето здраве?

PTFE принадлежи към подгрупата на перфлуороалкилови и полифруороалкиловите вещества (PFAS). Това са т.нар. класове “вечни химикали”, които могат да повишат риска от рак, да намалят имунната защита и да навредят на репродуктивната система.  

Проучванията показват, че нагряването на PTFE покритието до високи температури позволява освобождаването на тези токсични частици.

Някои тигани с незалепващо покритие, етикетирани като несъдържащи PFOA, често срещан тип PFAS, обаче също съдържат опасните съединения.

Честото излагане на полимерни изпарения може също да влоши астмата или други респираторни заболявания. Въпреки това, все още не е ясно какви са дългосрочните въздействия на PFAS върху здравето ни.

„Те не са били изследвани в продължение на няколко поколения и затова не знаем какъв е дългосрочният резултат. Но е добре да изхвърлите всички съдове за готвене, които са повредени.”, допълва Джонсън-Арбър.

Какво да направите при наличие на симптоми?

Ако изпитвате симптоми на треска от полимерни пари, отдалечете се от източника на дим и пийте много вода. Лекарствата за болка без рецепта, като ибупрофен и ацетаминофен, също могат да помогнат за облекчаване на някои от симптомите.

Ако симптомите ви продължават и прогресират до задух или респираторен дистрес, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Вредни ли са тефлоновите съдове за готвене?

Как да използвате безопасно тигани с незалепващо покритие?

Тъй като не можете да видите или помиришете токсичните изпарения, най-добрият начин да предотвратите треска от полимерни изпарения е да ползвате незалепващи тигани за готвене при по-ниска температура.

Повечето видове готвене, като варене, готвене на пара и пържене, няма да надвишат прага от 260 градуса. Най-добре при готвене да отворите прозорците или да пуснете аспиратора, за да избегнете евентуално вдишване на дим.

Според Chemours Company, компания производител на тефлон, не трябва да загрявате предварително сухи тигани с незалепващо покритие, тъй като те могат да прегреят бързо и да повредят незалепващото покритие.

Множество проучвания показват, че повредени или надраскани съдове за готвене с незалепващо покритие могат да отделят микропластмаса в храната.

С правилните предпазни мерки повечето хора могат безопасно да използват неповредени тигани с незалепващо покритие.

Друг вариант е да преминете към съдове за готвене от чугун, силикон, стъкло или неръждаема стомана, ако искате да избегнете незалепващо покритие, но имайте предвид, че тефлонът и неговият общ еквивалент се намират в много други домакински продукти.

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес