Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мястото, което събира най-голяма мръсотия в кухнята, а дори не го почистваме

25 август 2021, 09:23 часа
Реклама

Можете ли наистина да убиете повечето микроби във вашия дом, като избършете повърхностите? И наистина ли е необходимо изобщо?

Несъмнено някои от бактериите, които живеят в домовете ни, могат да ни навредят.

Например, трябва да бъдете максимално внимателни, когато боравите със сурово месо. Уверете се, че след това няма следи, тъй като вредните бактерии ще се размножават.

Дългогодишният навик да се мие пиле преди готвене е изключително вреден. Няма да се отървете от патогенните бактерии по този начин. Но шансовете да ги напръскате по плота и мивката и след това да се разболеете, са просто значителни.

Затова не мийте пилетата. Колко обаче е ефективно да се избърсват повърхности с антибактериални кърпички?

Разхищение на усилия?

Проучване установява, че почти веднага след дезинфекция на повърхности, микроорганизмите започват да колонизират отново кухненските маси.

Пробите, взети 12 часа след избърсването с антибактериални кърпички, показват активно размножаване на микроорганизми, по -специално на много различни видове гъбички.

Така че, ако използвате антибактериални кърпички с надеждата да спрете размножаването на микробите, най -вероятно губите времето си и губите парите си.

Те не само се възпроизвеждат. По-голямата част от микробите, живеещи в нашия дом, са безвредни. А някои дори са необходими за поддържане на здравето.

Дръжки и ключове

В преследване на абсолютната чистота може да не забележим основното. В крайна сметка, повърхностите на масите не винаги са мястото, където се натрупва най-голям брой патогенни микроби.

Проучване установи, че бактериите от E. coli  са открити върху кухненските парцали и гъби, с които избърсваме повърхности и мием чинии.

Тоест приблизително 75% от кухненските гъби и парцали съдържат бактерии от групата Е. coli. Те също откриха тези бактерии на следните места:

•             45% от кухненските мивки

•             32% от повърхността на плотовете

•             18% кухненски дъски

Взети са проби и от бани, където Е. coli е намерена на:

•             27% от държачите за четки за зъби

•             9% дръжки на вратите

Въпреки че повечето бактерии от E. coli не са прекалено опасни, те обикновено се считат за маркер за фекално замърсяване.

Те не влизат в кухнята ви при контакт с човешки изпражнения, а чрез сурово месо. Често е заразено с фекални бактерии.

Кухненските парцали стават място за размножаване на тези бактерии именно, защото са топли и влажни - идеални условия за размножаване на патогенни микроорганизми.

Кухненската гъба или парцал е почти винаги най-мръсният предмет във вашия дом.

Хитри съвети за почистване на дома

Резултатите от неговите изследвания говорят сами за себе си: ако средната тоалетна седалка съдържа около 50 бактерии на 6,5 кв. см, вече ще има около 10 милиона от тях върху гъбата за същата площ. А на парцал - милион.

Тоест, гъбата ви за чинии е 200 хиляди пъти по -мръсна от тоалетната седалка.

Ако се притеснявате за патогенни бактерии в кухнята, тогава най -доброто решение е да изсушавате парцалите и гъбите за чинии възможно най-често и да хлорирате веднъж седмично.

Що се отнася до дъските, най-добре е да имате две отделни: една за сурово месо и една за други храни.

За по-задълбочено почистване, изсипете малко оцет върху дъската. Оцетната киселина е отличен дезинфектант.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес