Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Метилотрофи, дрожди: Кой ви чака на най-мръсните места в апартамента?

02 юли 2024, 07:22 часа
Реклама

Много хора смятат, че най-мръсното място в къщата е тоалетната. Но учените са на друго мнение. Ще се изненадате, но тоалетната може да бъде в пъти по-чиста от дъската за рязане в кухнята или завесата в банята.

Килими, мебели и книги

Частици от почвата, които съдържат голям брой микроорганизми, плесени и вируси, активно се внасят в нашите къщи и апартаменти от улицата.

Най-голяма вреда на здравето нанасят акарите в домашния прах, те са причина за алергии и астма.

Обикновената вентилация, както и обработката на повърхности и мебели с парочистачка или парен моп, помагат да се справите с повечето микроскопични вредители.

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Дъска за рязане

Една дъска за рязане съдържа приблизително 200 пъти повече микроби от ръба на тоалетната чиния!

Заради постоянната ѝ употреба там се натрупват патогенни микроорганизми и плесени, които умират само при термична обработка. Основният източник на вредни микроорганизми са суровите храни, като риба и месо. По този начин бактериите, причинителите на салмонелозата, могат да попаднат на дъската за рязане.

За да се предпазите от болестотворни микроби, които могат да попаднат в тялото с храна или чрез мръсни ръце:

·       използвайте отделни дъски за рязане за различни храни;

·       редовно сменяйте старите кухненски дъски с нови, а дървените на всеки три месеца;

·       използвайте по-често стъклени и пластмасови дъски;

·       Мийте редовно кухненските дъски с препарат за миене на съдове, накиснете ги в разтвор на оцет или белина, последвано от изплакване и изсушаване;

·       пластмасови или стъклени дъски могат да се мият в съдомиялна машина.

Кухненска мивка

Кухненската мивка, а именно дренажният отвор в нея, е друга често срещана среда за размножаване на микроби поради високата влажност и натрупването на остатъци от храна.

Обикновено там живеят:

·       колонии от дрожди;

·       мухъл;

·       коли;

·       стафилококи.

7-те най-мръсни места в кухнята и как да ги почистваме

Завеса за баня

Най-често микроорганизмите, които влизат и се размножават върху пердето, са опортюнистични бактерии, които са безопасни, ако имате силна имунна система.

Ето някои от честите обитатели на завесите за баня.

·       Метилотрофи. Те се появяват като розов филм във влажни зони. Попаднали в банята, те се хранят с отпадъчни продукти от човешката микробиота. Според учените при слаб имунитет метилотрофите могат да провокират симптоми на настинка при човек.

·       Сератия. Тази бактерия се намира в човешката уста и черва и се храни с фосфатни повърхностноактивни вещества. Може да причини конюнктивит.

·       Сфингомонас. Тези бактерии идват от мръсотия и в банята се хранят с вещества от човешка кожа, перилни препарати и дори ароматни аромати. Могат да предизвикат кожни реакции, а в по-тежки случаи и проблеми с пикочно-половата система.

·       Микобактерии, които могат да причинят респираторни заболявания.

·       Стафилококус ауреус.

·       Ешерихия коли.

·       Едноклетъчни гъби.

Пералня

Микробните щамове лесно се размножават върху филтрите, дренажните маркучи, уплътненията на вратите и барабана на пералната машина. Затова след всяко пране машината трябва да се подсушава. За да направите това, просто оставете вратата отворена.

Използвате всякакви белина, съдържащи кислород.

Превключватели

Ключовете за осветление традиционно се нареждат сред най-мръсните места в дома. Никой не мие ръцете си, преди да включи или изключи светлината.

Можете да го почистите с влажна кърпа или специална салфетка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес