Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лош навик, който може да бъде животозастрашаващ

23 септември 2024, 09:00 часа

Разказваме ви кои навици трябва да забравите, за да подобрите качеството си на живот.

Лошото хранене и лошите навици могат да доведат до сериозни заболявания дори по-бързо от други фактори. А неотдавнашно проучване на шведски университет установи, че възможно най-опасният навик е преяждането.

Още: Как да отслабнете, като ядете кефир всеки ден

И така, учените от университета в Лунд установиха, че преяждането води до затлъстяване, а вече затлъстяването води до сърдечни заболявания и рак. В началото на експеримента учените са взели данни от 4 милиона души и са ги наблюдавали в продължение на 40 години. Извадката на участниците в изследването била случайна - имало хора както с правилен начин на живот, така и с изобилие от вредни навици.

След 40 години проучването установило, че 332 000 участници са се сблъскали с рак. В същото време 40% от заболелите са били с наднормено тегло.

По-ранни проучвания също са предполагали връзка между затлъстяването и рака. Преди време обаче учените твърдяха, че наднорменото тегло може да доведе до 13 вида рак. Сега този брой се е увеличил - изследванията показват, че затлъстяването води до 32 вида рак.

Още: Природни средства: Как влияе цикорията на хората с диабет

Според международни данни мъжете са много по-склонни към наднормено тегло, отколкото жените. Най-уязвимата група обаче са децата, които също са все по-засегнати от проблема. Според диетолозите децата консумират повече нездравословна и ултрапреработена храна от всякога.

Това е изключително опасно, тъй като за един възрастен е по-лесно да свали излишните килограми, отколкото за един тийнейджър, който качва килограми по-бързо поради нестабилните хормони. Освен това генетично модифицираните и пържените храни пречат на нормалното развитие на детското тяло и мозък.

Какво можем да направим, за да предотвратим затлъстяването?

Наблюдавайте активността си. Важно е да компенсирате седенето с физически упражнения и правилния брой крачки на ден. Упражненията трябва да се правят на всеки 2-3 часа, които сте прекарали, без да се движите.

Още: Проучване разкрива: Яжте едно авокадо на ден и ще стопите мазнините — особено жените

Елиминирайте нездравословната храна. Въпреки хилядите години еволюция нашите черва все още обичат твърдата храна и лошо храносмилат меката. Затова е по-добре да консумирате пресни плодове и зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Освен това през последните 20 години се увеличава количеството на преработените храни с модификации и консерванти, които червата ни не умеят да смилат. Това кара хората да страдат от запек, а самият състав на храната води до бързо увеличаване на теглото.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес