Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как да разпознаваме опасните стойности на кръвното налягане?

22 октомври 2024, 21:00 часа

Кръвното налягане е сред най-важните показатели за здравословното състояние, като високото, познато като хипертония, поражда риск от сърдечно-съдови инциденти – инсулт, инфаркт, последствията от които могат да бъдат фатални или инвалидизиращи, а ниското кръвно налягане – хипотонията – може да е индикатор за редица заболявания и за животозастрашаващи състояния като шок, сериозни алергични реакции, загуба на много кръв и други. За високо се приема кръвно налягане над 130/90, но тези стойности са далеч от опасните. Същото се отнася и за хипотонията – далеч не всички стойности под или над нормалните 120/80 са опасни за здравето и живота. Кои са опасните стойности на кръвното налягане и кои са възможните причини за тях?

Кои са опасните стойности на кръвното налягане при хипертонията?

Когато говорим за хипертония, следва да разграничим тази при младите хора и заболяването и начина му на протичане при възрастните. Докато при младежите с хипертония се повишава обикновено долната граница на кръвното налягане над 90, при възрастните с хипертония тази долна граница може да е и повишена, и нормална, и дори под нормата – под 80, но е висока горната граница на кръвното налягане. Така опасните стойности при хипертония варират в широк диапазон, но все пак има определени показатели, които сочат, че е необходима спешна лекарска помощ.

Още: Кога има разлика в измереното кръвно на двете ръце?

  • Стойности от 130-139 за горна граница на кръвното налягане и 80-89 за долната граница се водят хипертония първа степен. Те изискват да се обърнете към вашия лекар ри първа възможност, за да се идентифицира причината и да се установи контрол над кръвното налягане с цел недопускане на усложнения.
  • Стойности над 140 до 179 за горна граница на кръвното налягане и 90-119 за долната граница се водят хипертония втора степен, която налага незабавна среща с лекаря и предприемане на незабавни мерки за здравето, лечение и прием на медикаменти за контрол на кръвното налягане. Подобни стойности изискват неотложна медицинска помощ.
  • Стойности над 180 за горна граница на кръвното налягане и над 120 за долната граница представляват хипертонична криза и изискват спешна, а не просто неотложна медицинска помощ. https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-pressure При подобни стойности всяка минута може да се окаже решаваща и всяко забавяне да коства живота на пациента, като най-честият резултат от подобни стойности е инсултът, а той не само води до инвалидизация, но и отнема толкова много животи, че нарежда хипертонията на едно от първите места като водеща причина за смъртност в световен мащаб.

Хипертонията е тих убиец и е толкова опасна, защото е твърде вероятно пациентът да не знае, че е хипертоник до първата хипертонична криза или до момента на възникване на съдов инцидент. Възможно е първия симптом на хипертонията да е… инсултът. Това налага проверка на кръвното налягане рутинно при всеки преглед при личния лекар, както и рутинно следене в домашни условия над определена възраст или ако някога е било измерено високо кръвно налягане при  конкретния инцидент. Именно скритото протичане прави хипертонията толкова опасна.

Кои са опасните стойности на кръвното налягане при хипотонията?

Спадането на кръвното налягане може да се дължи както на незначителни причини – глад, диета, дехидратация, горещото време, рязко изправяне от легнало положение и други, така и на сериозни – шок, кръвозагуба, тежка алергична реакция и други, които изискват спешна лекарска помощ за спасяване на живота на пациента. И докато ниските стойности, които са в границата на 90/60 са показателни за пациент с хипотония, но не са животозастрашаващи и опасни, то рязкото и значително понижаване на кръвното налягане може да бъде опасно за живота.

Още: Не само кафе: 6 начина да повишите кръвното си налягане бързо и без хапчета

Подобно на високото кръвно налягане и ниското може да бъде животозастрашаващо, ако се дължи на определени заболявания, инциденти и състояния. Подобно на високото кръвно и ниското може да протича скрито и да остане неразпознато за пациента до настъпване на опасно състояние.

Когато обсъждаме опасните стойности на кръвното налягане, винаги следва да имаме предвид, че те не са константа и зависят от конкретния пациент. Много хора с кръвно 90/60 нямат симптоми, свикнали са с него и то не води до сериозни опасения за здравето им, докато рядкото спадане, съчетано със световъртеж, припадък и други тежки симптоми, може да се окаже животозастрашаващо без своевременна лекарска помощ. Ако често имате ниско кръвно налягане, но се чувствате добре, може да не се нуждаете от лечение, така че не всяко ниско кръвно е опасно.

Видно от всичко посочено до тук няма точно определени стойности, които да се фиксират като опасни. Всяка стойност извън нормата може да е такава, така че следете знаците, които ви дава тялото ви.

 

Още: На какво се дължи ниската долна граница на кръвното? Отговорът ще ви изненада

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес