Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата зеленчукова супа за отслабване?

04 юни 2024, 19:37 часа

Може би знаете, че целината е идеален зеленчук за отслабване. Калоричното му съдържание е само 13 kcal на 100 g, докато вие ще изразходвате много повече енергия за храносмилането. Въпреки това, ползите от целината не се ограничават до отрицателни калории. Стимулира производството на стомашен сок, ускорява усвояването на храната.

Благодарение на голямото количество витамин С, целината помага за подобряване на метаболизма, а хлорофилът в състава й почиства тялото от токсини и удължава младостта. Лекият диуретичен ефект на целината помага за нормализиране на водно-солевия метаболизъм в организма.

Броколите са не по-малко полезни за отслабване. Въпреки ниското си съдържание на калории засища много бързо и е лесно смилаемо.

Можете да ядете броколи по всяко време на деня, без да се страхувате от напълняване, а голямото количество фибри в състава подобрява храносмилането и работата на червата.

Всички на масата ще останат шокирани колко е вкусна тази супа

За да приготвите тази лека крем супа от целина и броколи ще ви трябва:

Рецепта за зеленчукова супа за отслабване

Съставки:

·         1,2 литра вода;

·         250 г стръкове целина;

·         250 г броколи;

·         250 г замразена зеленчукова смес;

·         Сол и подправки на вкус.

Можете да вземете всяка зеленчукова смес по ваш вкус, например комбинация от моркови, грах, сладки пиперки, зелен фасул и лук. Ако нямате броколи, можете да ги замените с карфиол или брюкселско зеле.

Изплакнете целината и зелето под течаща вода. Нарежете целината и разделете броколите на отделни цветчета. Сварете вода в тенджера, добавете сол и всички зеленчуци. Оставете отново да заври и намалете топлината.

Варете 20 минути на тих огън.

Не разварявайте зеленчуците напълно, по-добре е да останат леко хрупкави - така ще се запазят повече витамини.

Изсипете готовата супа в купа на блендер, добавете любимите си подправки и пюрирайте до гладкост. Разсипете супата-пюре в купички и овкусете с пресни билки.

Добър апетит!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес