Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой има нужда от статини за хипертония, дори ако нищо не го притеснява?

21 октомври 2024, 17:00 часа

Високото кръвно налягане и холестеролът „не болят“, но провокират инфаркти и инсулти, така че лекарите могат да предписват статини. В какви случаи те са критично необходими на хипертониците?

Трите най-важни фактора за развитието на атеросклероза са образуването на мастни плаки в съдовете, които пречат на кръвния поток ( хипертония, висок холестерол и по-специално повишен LDL) и тютюнопушенето. Ето защо, за да не станете жертва на инфаркт или инсулт, е важно да държите кръвното си налягане под контрол, тъй като хипертонията причинява механично увреждане на съдовата стена, следете стойностите на лошия холестерол и се откажете от лошите навици.

В някои случаи пациентите с хипертония, дори и да нямат болка, трябва да приемат лекарства за понижаване на холестерола - статини. Кога точно е необходимо това?

Още: Кога има разлика в измереното кръвно на двете ръце?

 

Кой има нужда от статини, ако имате хипертония и нищо не ви притеснява?

1.       Ако имате хипертония и коронарна болест на сърцето или сте имали инсулт, в 100% от случаите са необходими статини. Важно е не само да приемате тези лекарства, но и да постигнете стойност на „лошия“ LDL холестерол от 1,4 mmol/l или по-малко, докато ги приемате.

2.       Когато има хипертония и ехографът е показал, че има 20-25% плаки в съдовете, трябва да се пият статини. В този случай е необходимо да се постигне целева стойност на LDL от 1,8 mmol/l или по-малко. Ако плаките са повече от 50%, тогава нивото на LDL трябва да бъде 1,4 mmol/l.

Още: Не само кафе: 6 начина да повишите кръвното си налягане бързо и без хапчета

3.       Когато има хипертония, но не и избоеното по-горе, трябва да погледнете първоначалната стойност на LDL. Ако човек с хипертония има LDL над 4,9 mmol/L или общ холестерол над 8,0 mmol/L, е необходимо да се приемат статини.

 

Ако намалите LDL до по-малко от 3,0 mmol/l с хипертония (дори при нормално кръвно налягане), рискът от инсулт и инфаркт се намалява с повече от 25-30%. Има комбинирани лекарства, където една таблетка или капсула съдържа едновременно лекарство за хипертония и статин.

Лекарите предписват статини не за да се разтворят плаките в съдовете - това е невъзможно, а за да спрат растежа им и да ги стабилизират.

Още: На какво се дължи ниската долна граница на кръвното? Отговорът ще ви изненада

Лекарите предупреждават още, че спирането на статините по свое желание не е препоръчително. Ако пациентът спре да ги приема, холестеролът ще скочи отново и ще се повиши до същите нива като преди приема на статини в рамките на две седмици. Но фактът, че спирането на статините е смъртоносно, е абсолютен мит.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес