Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-бързият начин за размразяване на месото?

29 декември 2022, 18:23 часа
Реклама

Процесът на размразяване на месо, замразено във фризера, следва да се извършва крайно внимателно така, че да не възникнат проблеми – например, размножаване на бактерии.

Най-подходящият начин – бавно и равномерно в хладилника, изисква дълго чакане за размразяването му. Но има много хора, които по различни причини трябва да размразят месото бързо. Затова съществуват някои трикове - готвачът може да ги приложи, за да ускори този процес.

Ако искате да размразите месото за 10 минути, направете ето това (ВИДЕО)

Гореща вода

Загрейте вода на слаб огън и щом на дъното започнат да се образуват въздушни мехурчета, намалете котлона — целта е водата да не бъде прекалено гореща! Поставете месото в пластмасова торбичка с цип; или, ако нямате такава, просто в найлонов плик, който да опаковате добре, за да не остане въздух, нито да влезе вода. Оставете така увитото месо в част от горещата вода за около 20 минути. Сменяйте използваната вече вода с част от останалата на всеки 5 минути, докато месото размръзне. И готово: месото ви ще бъде размразено!

Студена вода

Друг начин за екстремно размразяване е да използвате метода със студена вода. Той е подобен на способа с горещата, но има алтернативен трик. Потопете опаковката (за предпочитане херметична торбичка с цип) в съд със студена вода и я оставете да престои. Съвет: капнете малко капки оцет към водата, за да ускорите процеса!

Как ПРАВИЛНО да размразяваш месото?

Обърната тава

Затоплете тавичка – без да става много гореща. Върху равна повърхност я поставете с дъното нагоре. Сложете замръзналото парче месо върху дъното на тавичката. Напълнете тенджера (или просто друга тава) с топла вода ​​и я поставете върху месото. Така топлината се предава постепенно и равномерно на месото, без то да се нагрява прекалено. Изчакайте около 15 минути. Съвет: по-малките парчета по-бързо се размразяват. Когато месото се размрази, е желателно да се готви веднага. Освен това, времето за изчакване ще зависи от времето и размера на избраната разфасовка.

Има и други способи, които можете да опитате у дома.

С оцет

Съветът е да накиснете месото в оцет да се маринова 10 до 15 минути, за да ускорите размразяването. Така се случва, защото киселината повишава температурата на месото. След това можете да завършите процеса според гореописаните методи чрез топла или студена вода.

Също може и така: когато бързате, просто извадете замразеното месо от опаковката му и го облейте с бял оцет. След това нека месото да се маринова за около 15 минути, тъй като оцетът ще помогне да се повиши температурата му. Сетне просто измийте месото с вода и преминете направо към приготвянето на ястието – и без това месото е вече мариновано!

Размразяване на фризер 10 пъти по-бързо, ето как го правят техниците

В микровълновата

Размразяването на месо в микровълновата фурна може да изглежда като проста задача, но винаги има сигурни трикове, които могат още повече да ускорят работата ви. Ето и някои съвети относно формата на месото, мощността на микровълновата фурна и др. Така си гарантирате сочна заготовка за вашето ястие.

Въобще, това е може би най-използваният метод в ежедневието за решаване на проблема. Много е прост и няма никакви тайни способи, просто следвайте стъпките.

Разделете парчетата месо, ако са залепнали при замръзването. Слагате ги в по-дълбок съд, а съда – в микровълновата фурна. Ако моделът на вашата микровълнова ви позволява да я регулирате, задайте й половината от максималната мощност или по-малко, и я наблюдавайте, за да предотвратите прекаленото нагряване на месото. Проверете степента на размразяване и, ако ви задоволява, извадете съда.

Преди да извадите месото от микровълновата, проверката се извършва, като пробвате дали парчетата в средата са омекнали. В случай, че не са, пренаредете ги и нека да се затоплят още няколко минути, като ги държите под око.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес